alma

Az alma a rózsafélék családjába tartozó, vadon termő fajtája Európában őshonos gyümölcstermő fáink egyike. Felhasználásának számtalan módja létezik. Fogyasztható nyersen, kompótként, ivóléként, köretként húsokhoz, aszalva, rántva sütve, stb... A mindennapi táplálkozásba könnyedén beilleszthető. Jó tárolhatósága miatt szinte egész évben hozzá lehet jutni. Magas rost és vitamin tartalma folytán kiváló antioxidáns, vagyis semlegesíti a szervezetbe bejutó káros anyagokat. Mindenkinek azt tanácsolom, fogyasszon minden nap egy almát egészsége megőrzése érdekében. A nemesítések következtében nagyon sok fajtája van, melyek íze, színe, állaga lehet teljesen eltérő is.

  • Almás kevert dióval
    8

    3 tojást, 30 dkg lisztet, fél csomag sütőport, 30 dkg reszelt almát, 30 dkg cukrot összekeverünk, zsírozott, lisztezett tepsibe sütjük, 5 percig...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Almás sütemény
    12

    5 dkg vajat 1 tojással, 30 dkg porcukorral kikeverünk, beleteszünk 30 dkg reszelt almát, 30 dkg lisztet, 1 sütőport, 1 dl tejet. Vajazott-lisztezett...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csokis-almás muffin
    4

    A tojást és a cukrokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat, a rumot és a sót. A sütőport a lisztbe szitáljuk, és az előzőekhez...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Almás-mogyorós kuglóf
    6

    Az almát lereszeljük finomra, majd 3 kanál cukorral, 3 deci vízbe tesszük és puhára főzzük. Egy tálban összekeverjük a cukrot a tojásokkal,...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Almás kukorica saláta
    5

    Az almát csíkokra vagy kockára vágjuk, citromlével meglocsoljuk. Hozzáadjuk a kukoricát, csíkokra vágott sajtot. A kefírhez hozzákeverjük...

    • 4 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Almás-majonézes kukorica saláta
    5

    A kukoricát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük, az almát megmossuk, magházát kiemeljük,...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Almás lepény
    22

    A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd két részre osztom. Az elsőt kisodrom és kizsírozott, lisztezett tepsibe fektetem, majd megszórom a zsemlemorzsával. Közben...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Almás lepény
    4

    A felsorolt anyagokból omlós tésztát készítünk (a margarint a liszttel elmorzsoljuk), és pihentetjük. Közben a megtisztított almát vékony...

    • 8 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Almás-mákos muffin
    6

    15 dkg lisztet 15 dkg őrölt mákkal 1 csomag sütőporral, csipet sóval és a kakaóval összeforgatjuk. Egy tálban 3 tojást 15 dkg cukrot habosra...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Almás rétes
    7

    A megmosott alma magházát eltávolítjuk és lereszeljük. Rácsepegtetjük a citromlevet, megszórjuk fahéjjal és cukorral. A vajas lapot szétterítjük...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >