alma

Az alma a rózsafélék családjába tartozó, vadon termő fajtája Európában őshonos gyümölcstermő fáink egyike. Felhasználásának számtalan módja létezik. Fogyasztható nyersen, kompótként, ivóléként, köretként húsokhoz, aszalva, rántva sütve, stb... A mindennapi táplálkozásba könnyedén beilleszthető. Jó tárolhatósága miatt szinte egész évben hozzá lehet jutni. Magas rost és vitamin tartalma folytán kiváló antioxidáns, vagyis semlegesíti a szervezetbe bejutó káros anyagokat. Mindenkinek azt tanácsolom, fogyasszon minden nap egy almát egészsége megőrzése érdekében. A nemesítések következtében nagyon sok fajtája van, melyek íze, színe, állaga lehet teljesen eltérő is.

  • Palacsinta másképp
    12

    Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. A többi hozzávalóból sűrű palacsintatésztát keverünk, a végén beleforgatjuk a reszelt almát. Lefóliázva...

    • 3 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Mézes almalekvár
    5

    A meghámozott almát négyfelé vajuk, magházat kiemeljük. Az almából, pontosan 1.25 kg-ot lemérünk, és apróra felkockázzuk. Az almakockákat...

    • 12 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Almalekvár
    6

    1 kg almához, 20 dkg cukrot számítunk. Az almákat darabokra vágjuk, nagyon kevés vízben, puhára főzzük, majd szitán áttörjük. Az almapépet...

    • 15 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Tejfölös-almás körteleves
    5

    Meghámozzuk a gyümölcsöket, feldaraboljuk, majd felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a babérlevelet, a cukrot és a reszelt citromhéjat. Feltesszük...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Fehér püspökkenyér
    3

    A nagyon kemény habbá vert fehérjébe, óvatosan hozzákeverjük bele a hozzávalókat. (Érdemes a lisztbe előre belekeverni, és úgy önteni apránként...

    • 6 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Legfinomabb almás pite
    9

    Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk, lereszeljük, cukrozzuk és megszórjuk almás rétes fűszerkeverékkel. A tészta hozzávalóiból tésztát...

    • 8 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Könnyű almás pite
    11

    A margarint, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, sütőporral összekevert liszttel morzsoljuk el. Üssük bele a tojást, majd a két deci...

    • 12 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Mézes sült alma
    9

    Az almákat félbevágjuk, kimagozzuk, majd ráöntjük a mézet, a magház helyére. Megszórjuk cukorral és fahéjjal, majd 200 fokos sütőben, 1...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Jászdózsai almás süti
    7

    Az alapanyagokat (50 dkg liszt,1 rumaroma, só, 10 dkg cukor, 2 kis tejföl, 2 cs. sütőpor, 10 dkg vaj, 10 dkg zsír) összegyúrjuk, majd 20 percet...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Almás sütemény 1
    2

    Az almát meghámozzuk, felaprítjuk, majd leturmixoljuk. 25 dkg cukrot, 10 dkg mazsolát összekeverünk, kicsit állni hagyjuk, majd a levét kicsavarjuk....

    • 6 személyre
    • 50 perc
    Részletek >