alma

Az alma a rózsafélék családjába tartozó, vadon termő fajtája Európában őshonos gyümölcstermő fáink egyike. Felhasználásának számtalan módja létezik. Fogyasztható nyersen, kompótként, ivóléként, köretként húsokhoz, aszalva, rántva sütve, stb... A mindennapi táplálkozásba könnyedén beilleszthető. Jó tárolhatósága miatt szinte egész évben hozzá lehet jutni. Magas rost és vitamin tartalma folytán kiváló antioxidáns, vagyis semlegesíti a szervezetbe bejutó káros anyagokat. Mindenkinek azt tanácsolom, fogyasszon minden nap egy almát egészsége megőrzése érdekében. A nemesítések következtében nagyon sok fajtája van, melyek íze, színe, állaga lehet teljesen eltérő is.

  • Franciasaláta a legegyszerűbben
    18

    A zöldségkeveréket a forró, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kicsit hűtünk rajta. A tojásokat keményre főzzük, a sárgáját kivesszük,...

    • 10 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Puha almás gyümölcskenyér
    16

    Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk, majd a reszelő nagy lyukán lereszeljük, és a cukorral elkeverve hagyjuk állni. A formát (26 x 12 x 7,5 cm)...

    • 5 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Almás csavar
    31

    Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, 1 ek. cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, kicsit betakarjuk, majd a felfutott élesztőt,...

    • 7 személyre
    • 180 perc
    Részletek >
  • Almakarikák bundázva
    82

    Az almát meghámozzuk, magházát kivesszük, és kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A tejből, tojásból és lisztből, sűrű palacsintatésztát...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Kemencés malacsült
    17

    A szilveszteri malacsültnek, a bőrös malachús a lényege. Mindegy melyik részéből készül, én most lapockát vettem. Előző nap a húst megtisztítom,...

    • 8 személyre
    • 160 perc
    Részletek >
  • Almával töltött csirkemell
    28

    A csirkemellekbe zsebet vágok. Az almát meghámozom, lereszelem, összekeverem a sóval, borssal, zúzott fokhagymával, margarinnal és petrezselyemmel,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Olcsó almás
    4

    A margarint a liszttel összemorzsolom, beleteszem a többi hozzávalót (tejből annyit, hogy lágy könnyen gyúrható, ruganyos tészta legyen), majd...

    • 3 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Omlós almás 2
    13

    Elkészítjük a tölteléket: 1 kg almát meghámozunk ,magházát kivágjuk, ezután lereszeljük, és gyengén kinyomkodjuk. 5 ek. cukorral és...

    • 6 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Palacsinta másképp
    12

    Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. A többi hozzávalóból sűrű palacsintatésztát keverünk, a végén beleforgatjuk a reszelt almát. Lefóliázva...

    • 3 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Mézes almalekvár
    5

    A meghámozott almát négyfelé vajuk, magházat kiemeljük. Az almából, pontosan 1.25 kg-ot lemérünk, és apróra felkockázzuk. Az almakockákat...

    • 12 személyre
    • 100 perc
    Részletek >