Megosztás
Értékelés

Amit a Valentin-napról tudni érdemes

0 értékelés
Értékeljen
Már csak néhány nap és újra itt van február 14-e, Bálint-napja (divatos nevén a "Valentin-nap"), amely világszerte a szerelmesek napja. Ilyenkor a boldog párok megajándékozzák egymást, különleges, felejthetetlen programokkal teszik csodálatossá ezt a romantikus napot.
De vajon tudjuk-e, honnan ered ez a hagyomány, és hogyan lett egyre népszerűbb hazánkban is?

 

Bár többféle legenda is elterjedt, a leggyakoribb mégis az, hogy az ünnep névadója Terni Szent Bálint, aki az ókori Rómában élt a 3. évszázadban Terni városának papjaként. Számtalan csodálatos gyógyítás fűződik a nevéhez, és sok szerelmespárt adott össze titokban, ugyanis akkoriban a katonai szolgálat előtt álló férfiaknak tilos volt a házasságkötés. Hite miatt Placidus kormányzó 269. február 14-én kivégeztette.


Halála előtt börtönőre vak leányát is meggyógyította, és a krónikások szerint kivégzése napján egy üzenetet hagyott a lánynak, ezzel búcsúzva el tőle: "A te Bálintod!"


Mártírhalála után szájról-szájra terjedtek a történetek a szerelmesek iránti rokonszenvéről, és a sok-sok nagylelkű cselekedetéről, amit a párokért tett. A legenda szerint éppen emiatt lett a szerelmesek védőszentje, és éppen ezért lett - rá emlékezve - február 14-e (azaz halálának napja) a szerelmesek "pirosbetűs" ünnepe.


Az évtizedek, évszázadok alatt hagyományok sora fűződött a Valentin-naphoz. Magyarországra az 1990-es évek elején érkezett ez a romantikus ünnep, amelynek a jelképe a piros szív, ami ilyenkor ajándékok, üzenetek sokaságain jelenik meg.


Nagyon népszerűek a szív alakú sütemények, bonbonok is, amelyeket kedves meglepetésként nyújthatunk át szerelmünknek. Még bensőségesebb lehet az, ha ezeket a finomságokat saját magunk készítjük el, így igazán szívből jövőnek érezheti kedvesünk. Ezzel  két legyet is üthetünk egy csapásra, hiszen így nem csak a hasán, hanem a szívén keresztül is elkápráztathajuk életünk párját.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei