Megosztás
Értékelés

Mi köze a püspöknek a gyümölcskenyérhez?

0 értékelés
Értékeljen
A sokak által kedvelt gyümölcskenyér vagy püspökkenyér nemcsak eredeti, hanem ízlés szerint „dúsított” változatban is készíthető. Lássuk a valódi receptet és a tetszés szerinti kiegészítőket!

A karácsonyi gyümölcskenyér vagy püspökkenyér igen népszerű édesség hazánkban. Eredeti neve Christstollen volt, mely Krisztuskalácsot jelent.

A ma Stollen-ként említett finomság Németország legrégebbi hagyományos, karácsonyra készített süteménye. Nevét először akkor említették, amikor 1329-ben Naumbrugban megjelent Henrik püspök karácsonyi ajándékaként. Innen ered a „püspökkenyér” elnevezés is. Eredetileg egy egyszerű böjti étel volt, melyet kelt tésztából készítettek.

A hagyomány szerint egy szászországi, Torgau-ban élő udvari pék találta ki, hogy az advent idején sütött kalácsot különféle finomságokkal egészítsék ki, például asztalt gyümölcsökkel. Így lett tulajdonképpen a böjtre szánt egyszerűbb kalácsból ünnepi gyümölcskenyér.

Formája ma sem sokat változott, a fehér cukor bevonatos gyümölcskenyér a bepólyázott Krisztusra emlékeztet. Természetesen ma már számos változata van a Stollennek, köztük a mandulás, marcipános, mákos, diós, túrós és a drezdai stollen. Létezik azonban vörösborral és pezsgővel készített is.A „magyar stollent”, azaz püspökkenyeret, ahogyan a német megfelelőjét, karácsonykor a legjobb készíteni. Annak van csak igazán hangulata!

Az eredeti püspökkenyérbe vagy gyümölcskenyérbe 20 dkg liszt, 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 10 dkg dió és 10 dkg mazsola, 4 tojás és 5 dkg csokoládé kell, valamint vegyes, cukrozott gyümölcsből (esetleg birsalmasajtból) szintén 20 dekagrammnyi.

A tojások fehérjét a megadott cukormennyiség felével kell felverni. A cukor másik részével a tojások sárgáját, valamint a margarint keverjük ki. Hogy megfelelő töltelék legyen, a gyümölcsöket, a csokoládét apróra vágjuk, a diót is kis darabokra szeljük, de durvábbra hagyjuk.

Vegyítsük össze őket és forgassuk bele a habba. Jól keverjük össze a tésztával illetve a liszttel, majd pedig őzgerinc formában süssük ki. A formába célszerű sütőpapírt fektetni és kb. 180 fokon sütni a gyümölcskenyeret. Olyan esetekre, ha a teteje a kelleténél gyorsabban pirosodni kezd, de a közepe még nincs megsülve, érdemes letakarni a püspökkenyeret alufóliával. Hogy átsült-e megfelelően, azt mindig tűpróbával érdemes ellenőrizni. Ha kész, fordítsuk ki a püspökkenyeret deszkára és szórjuk meg porcukorral. A „dúsított” püspökkenyeret is sokan szeretik. Különösen karácsonyra jó ötlet ilyet készíteni.
Ebbe a változatba asztalt gyümölcsök – köztük szilva, áfonya, sárgabarack - és magvak kerülnek. Remek ízt ad a mandula, a mogyoró, a pisztácia, de akár füge és reszelt narancshéj is mehet a gyümölcskenyérbe. Mellettük a tészta kissé kevesebb. Ahogyan az egyszerű változat, ez is bevonható csokoládémázzal, talán az utóbbihoz jobban is illik.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei