Megosztás
Értékelés

Készítsünk finomságokat egzotikus gyümölcsökből!

0 értékelés
Értékeljen
Elérkezett a hideg évszak, kedvenc nyári gyümölcseink mellett érdemes kipróbálni a trópusokról érkező finomságokat is, ezek közül három - egyre népszerűbb - egzotikus gyümölcsöt szeretnénk kedves olvasóink és vásárlóink figyelmébe ajánlani.

 

Mangó:
Az Indiából származó mangó nemcsak kellemes íze, hanem magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt is közkedvelt gyümölcs. A vitaminok közül A-, B1, B2, C- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig magnéziumot, vasat, káliumot, kálciumot, foszfort és nátriumot is tartalmaz. Jótékony hatással van a szívre, koleszterincsökkentő hatású, sőt a daganatos megbetegedések kockázatát is mérsékli.
Az elkészítéséhez fontos tanács, hogy - mivel a magját nehéz eltávolítani - miután megmostuk, a lapos mag két oldalán levágjuk a gyümölcs két felét, majd négyzethálósan bevagdaljuk a gyümölcshúst. Ezután egyszerűen kifordítjuk a héjánál fogva, és végül levágjuk a húst a héjról. A mangó remek alapanyaga a gyümölcssalátának, de tálalhatjuk sonkához, rákételekhez, illetve kompót és lekvár is készíthető belőle.

Papaja:
A Mexikóban őshonos papaja rendkívül lédús gyümölcs, amely kifejezetten gazdag antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban egyaránt. A papaja segíthet a cukorbetegség megelőzésében, fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, ezzel a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is. Fogyasztása különösen ajánlott fogyókúrázóknak, emésztési problémában szenvedőknek.
A papaját hámozzuk meg, a húsa, ami igazán ízletes. A belsejében található apró magokat kanalazzuk ki a félbevágott gyümölcsből, a húsát pedig felszeletelve többféle salátában is felhasználhatjuk, de italt, kompótot vagy lekvárt is készíthetünk belőle.

Avokádó:
A Közép-Amerikából származó avokádó húsa puha, vajszerű, nagyon tápláló. Számtalan pozitív tulajdonsága van, ami az egészségünket és a szépségünket is támogatja. A-, B-, C-, D-, E.vitamin mellett kálciumot és magnéziumot is tartalmaz. A gyümölcsben található olajok erősítik a szervezetet, normalizálják az étvágyat, így alultápláltság és túlsúly esetén is ajánlatos a fogyasztása.
Az avokádó külsőleg használva is csodákra képes, arcunkra, testünkre kenve könnyen felszívódik, így hidratálja, kisimítja bőrünket. A fiatalos arcbőr megóvásához nagyon hatékony segítség.
Fogyasztásához pucoljuk meg, majd távolítsuk el a belsejében található óriási magot. Húsából legajánlatosabb avokádókrémet készíteni. Villával törjük össze a húsát, tegyünk bele egy gerezd zúzott fokhagymát, egy kis sót és borsot, majd alaposan keverjük össze, és pirítóssal tálalhatjuk is.

Vigyázzunk! Gyakori vírusok iskolakezdéskor

Hogyan neveljük egészséges táplálkozásra a gyereket?

Mibe csomagoljunk a gyerkőcnek?

Top 5 tízórai/uzsonna

Szezonális alapanyagok a kertből