Megosztás
Értékelés

Csirkehús – 7 tipp a felhasználására

0 értékelés
Értékeljen
A sertés mellett a csirke a második leggyakoribb húsfajta a magyar asztalokon. Gyakorlatilag az összes részét fel tudjuk használni a konyhában, ami kifejezetten változatossáteszi ezt az alapanyagot. A friss fűszernövényeken kívül, határozottan illenek hozzá az édes ízek. Gondoljunk csak egy mézes sült csirke szárnyra. Hmmm, de jól hangzik! :)


Mell: Kétségtelenül az egyik legnépszerűbb része a csirkének. Bátran ránthatjuk és süthetjük frissen is. Ha rántjuk, akkor vegyük le a bőrét, de frissen sütésnél mindenképp hagyjuk rajta. Csíkozhatjuk és ragukba is kiváló. Igazi univerzális alapanyag. :)

Comb: Séfünk ritkán szokott csontos húst rántani. Inkább sütve ajánlja sok-sok zöldséggel.
Ha filézzük, akkor nagyszerű rántott hús készíthető belőle. :)
Séfünk tippje: Amikor leszedjük a húst a csontról, akkor ne lepődjünk meg, de viszonylag sok hús fog rajta maradni. Nem gond, annál jobb lesz a húslevesben.

Szárny: Legtöbben sütni szokták, de ha konfitáljuk, akkor igazi vendégváró rántott falatkák készíthetőek belőle. Salátákhoz szuper!

Farhát: A csirke farhátból remek pörkölt készíthető, mivel nagyon csontos és magas a kollagén tartalma. Egyszerűbben szólva nagyon finom és szaftos pörkölt lesz belőle.
Séfünk tippje: Klasszikus levesbe való! Én sem teszek másképp, mellé dobom még a nyakát is és kiváló leves főzhető belőle. :)

Csirkemáj: Felhasználhatjuk a levesbe vagy csak úgy tűzforró serpenyőben átforgatva. Nagyon hamar elkészül és egy lecsóhoz vagy főzelékhez hibátlan.
Séfünk tippje: Ha a májhoz pirítás után egy kevés tejszínt, mustárt és fűszereket rakunk, akkor egy kis turmixolással könnyen készíthetünk házi csirkemáj pástétomot. Továbbá bátran sózhatjuk sütés előtt is!

Egész csirke: Ne felejtsük el, hogy akár egészben is fel tudjuk használni a csirkét. Jól sózzuk meg, töltsük meg fokhagymával, citrommal és egy csomó kakukkfűvel. Kenjük be vajjal és egy picit cukrozzuk meg. 170-180 fokon körülbelül 30-40 perc alatt süssük szép aranybarnára. Nagyon egyszerű, és nagyon finom. :)

Csirke bőr: Nem igazán klasszikus eleme a mindennapi étkezéseknek, de nagyon változatosan fel tudjuk használni. Ami mindenkinek egyértelmű, hogy a csirke bőre akkor a legjobb, ha ropog.
Séfünk tippje: Ennek tudatában én inkább leveszem, ha mondjuk pörköltet főzök. Kidobni nem kell, mert ha kisütjük nagyon finom ropogós dolog lesz belőle, amit krémekbe vagy akár szendvicsben is fel tudunk használni.

Vigyázzunk! Gyakori vírusok iskolakezdéskor

Hogyan neveljük egészséges táplálkozásra a gyereket?

Mibe csomagoljunk a gyerkőcnek?

Top 5 tízórai/uzsonna

Szezonális alapanyagok a kertből