Megosztás
Értékelés

Gerbeaud-val érkezett a zserbó!

0 értékelés
Értékeljen
Ki ne ismerné a zserbót? Egyike a hazánkban legkedveltebb süteményeknek, mely nem hiányozhat egyetlen valamirevaló cukrászda polcáról sem. Otthon pedig az ünnepi asztalról…

Nagy kedvencünk a zserbó, melyet a cukrászdákon kívül a házi tűzhelynél is szívesen készítünk, különösen ünnepeken. Karácsonykor biztosan nem hiányozhat a süteményes tálról, mindenki nagy örömére!

Noha a zserbót ma már többféle változatban készítik, a kreatív háziasszonyok számos verziót kipróbálnak, az eredeti összetevői és megjelenése hosszú évtizedekre nyúlik vissza.

Mert miből is áll a zserbó? A mutatós, réteges külsőt az adja, hogy míg a tetején hívogatóan fénylik a csokoládémáz, a tésztarétegek között cukrozott dió és finom baracklekvár váltja egymást. Titka nemcsak az ideális ízkombináció, mely sokakat elcsábít, hanem az is, hogy hosszú ideig eláll és nem lesz rosszabb az íze, sőt!Zserbó a Gerbeaud-ból

Aki hallott már a pesti Gerbeaud cukrászdáról, annak rögtön beugorhat, miért is van hasonlóság a két név között. Gerbeaud Emil volt az a cukrász, akinek nevét ma is viseli ez a finom és népszerű sütemény. Egészen Svájcból érkezett hozzánk, hogy a budapesti belváros egyik legpatinásabb cukrászdáját vezethesse, ahová elsősorban az előkelőségek jártak.

A mai Vörösmarty téren álló cukrászda tulajdonosa Kugler Henrik volt, akinek nevéhez egyébként a minyon meghonosítása fűződik. Kugler azt szerette volna, ha az üzletet újításokkal szolgáló, kellő nyitottsággal rendelkező cukrász vezeti és meg is találta az ideális embert Gerbeaud Emil személyében.

A cukrászmester 1884-ben érkezett Pestre és szakértő munkájának hamar meglett az eredménye. Népszerű újításai közé tartozott a zserbó is, melyet a cukrászda kis csokiüzemében készítettek. Finom és látványos süteményeinek hamar híre ment, külföldről is érkeztek rendelések az elegáns cukrászdából.

A zserbó sütemény omlósságának is megvan a titka. Azzal érjük el, ha dió és lekvár is bőségesen van benne, a tetejét pedig alaposan megkenjük csokimázzal! Érdemes sütés előtt a tésztát megszurkálni, így biztosan kellően átsül majd a sütemény és tökéletes lesz az eredmény! 


Alap zserbó recept


A zserbó hozzávalói:
60 dkg liszt,
30 dkg margarin,
10 dkg cukor,
1 deci tej,
1 élesztő,
2 tojás,
egy kis só.

A töltelékhez kell:
50 dkg baracklekvár,
25 dkg darált dió,
15 dkg cukor.

A mázhoz:
3 evőkanál tej,
3 dkg margarin vagy tortabevonó,
3 evőkanál kakaópor (keserű),
3 evőkanál porcukor,
egy kis rum és egy kis olajMielőtt összegyúrnánk a hozzávalókat, az élesztőt fel kell futtatni langyosra melegített tejben, kevés cukorral. Ezután láthatunk neki a tészta összegyúrásának. Ha kész, osszuk négy azonos méretű részre, nyújtsuk ki kb. 3 mm vékonyra. Tegyük a tepsi aljára az első lapot. Kenjünk rá a lekvárt, szórjuk meg a cukrozott dióval, majd jöhet rá a következő lap. A rétegezést eszerint folytassuk. Érdemes a tetejét kicsit megszurkálni, majd a sütőbe helyezni. Míg a tészta hűl, a csokimáz elkészülhet.  Keverjük össze és forraljuk fel a hozzávalóit, a vajat vagy tortabevonót utoljára hagyva. Várjuk meg, amíg a zserbó tésztája valóban kihűl, ezután oszlassuk el a tetején a csokimázat.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei