Megosztás
Értékelés

Melyek a legfinomabb olasz tészták?

0 értékelés
Értékeljen

A tésztaimádók nyilvánvalóan sok típust felfedeztek, sőt kipróbáltak már, nem is egyszer. Melyek azonban a legfinomabb olasz tészták, amiket mindenki előszeretettel fogyaszt?


Ha olasz tészta, akkor mindenkinek van néhány ínycsiklandó tippje, nem igaz? Kezdve a bolognai spagettitől a carbonara-n át a gombás változatig.

Lássuk, melyek a legkedveltebb olasz tészta receptek, melyeket bármikor, hamar és tökéletesen el lehet készíteni gyors ebédnek, vacsorának.

1.Spagetti Carbonara

Hozzávalók: szalonnából néhány szelet (vagy helyette sonka), kb. 5 dkg sajt (parmezán a legjobb), 4 tojás, 3 dl tejszín.

A szalonnát vékonyra szeleteljük és megpirítjuk egy serpenyőben. A pörcöket érdemes kivenni és kicsit lecsepegtetni. A tojásokat felverjük egy tálban, sajttal és tejszínnel keverjük, majd mehet bele a szalonna is. A szószt a közben finomra főzött tésztára öntjük, alaposan megkavarjuk és még ez kicsit együtt főzzük, nagyjából 1 percet. Borsot lehet a végén rászórni.

2.Spagetti a’la Bolognese – spagettivel vagy tagliatelle-vel

Hozzávalók: kb. 20 dkg húsos, füstölt szalonna, 40 kg darálthús, 1 vöröshagyma, 1 répa, fél zeller, egy evőkanál vaj, 2,5 dl konzerv sűrített paradicsom, 1,5 dl vörösbor és egy kevéske szerecsendió.

Kockázzuk fel a szalonnát, majd vágjuk a megmosott zöldségeket is apróra. Tegyük fel a serpenyőbe a vajat, melegítsük fel és kezdjük el pirítani rajta a szalonnát. Adjuk hozzá a zöldségeket és nagyjából 8 percet pároljuk, vigyázva, csökkentsük közben a lángot. Majd a darált húst is a serpenyőbe rakjuk és pirítjuk. Ha megvan, mehet rá a paradicsom, a bor, a szerecsendió és a só, valamint a bors. Forraljuk fel és hagyjuk főni lassan 2 órát. Ha ugyanis hosszan főzzük, kitűnő állagot kapunk. A lé párologni fog, ezért pótoljuk.

3.Napolitana zöldséggel, paradicsommal

Hozzávalók: 50 dkg paradicsom, 1 répa, 1 szárzeller, 1 vöröshagyma, 2 csokor petrezselyem, 2 evőkanál olaj (olíva) és 2 teáskanál cukor.

A megmosott, megtisztított zöldségeket daraboljuk fel. Olajba tegyük fel őket párolni a serpenyőben a répát, a zellert és a hagymát: ha az olaj felforrósodott, dobjuk bele őket és 10 percet hagyjuk párolódni alacsony lángon. Ha kész, a paradicsom és a petrezselyem következik, majd a cukor, felöntve 1 deci vízzel. Forraljuk fel ezeket is, majd szintén alacsony lángon főzzük az egészet 1 órát. Keverjük meg többször. A vizet még pótolhatjuk a végén. Spagettivel vagy penne tésztával kínáljuk.

4.Boscaiola gombás tészta tejszínnel

Hozzávalók: szalonna (kb. 6 szelet), 5 dl tejszín, 20 dkg gomba, egy kis újhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál olívaolaj.

Először felkockázzuk a szalonnát, majd felaprózzuk a gombát. Az újhagymát is karikákra vágjuk. Melegítsük fel az olajat és pirítsuk meg benne a szalonnát, majd tegyük hozzá a gombát is. Kevergessük 5 percig és öntsünk hozzá egy keveset a tejszínből. Alapos keverés után a többit is adagoljuk hozzá. Forraljuk fel az egészet és főzzük negyed óráig. Jöhet a hagyma, majd végül a petrezselyemmel körbeszórás. Spagettivel vagy Bucatini csőtésztával érdemes fogyasztani.

5.Fuslili sütőtökkel

Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 15 dkg szalonna (húsos), 15 dkg mascarpone zsírossajt, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 2 teáskanál morzsolt zsálya, olaj.

A tököt meghámozzuk, a magjait kiszedjük és kockákra vágjuk. Az edénybe tegyük fel a vajat és melegítsük fel, majd ebben süssük meg a tök arabokat. Tegyük a keverékhez a zsályát, majd öntsünk rá kis vizet és pároljuk. Közben a tészta is kezdjen el főni egy másik lábosban.

Forrósítsunk fel olajat egy másik serpenyőben, pirítsuk meg a szalonnát, majd adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük. A párolt tököt szűrjük le és rakjuk a hagymás szalonnához. A sűrítés érdekében használjuk a mascarponét és sózzuk meg kissé a keveréket. Pihentessük kicsit, majd kínáljuk a megfőzött fusili-vel.

Vigyázzunk! Gyakori vírusok iskolakezdéskor

Hogyan neveljük egészséges táplálkozásra a gyereket?

Mibe csomagoljunk a gyerkőcnek?

Top 5 tízórai/uzsonna

Szezonális alapanyagok a kertből