Megosztás
Értékelés

Piros frissítő a kamrából - Hogy tegyük el a paradicsomot télire?

0 értékelés
Értékeljen

Kellemes, zamatos, frissítő és télen is elérhető! Természetesen a paradicsomléről van szó, amelyet nemcsak nagyanyáink készítettek előszeretettel, de mi magunk is többféle módon kivitelezhetünk!


A paradicsom, mint zöldség télen-nyáron elérhető, de nem ugyanazon az áron – ráadásul lé formájában nagyon könnyű elővenni akár egy hideg téli napon is, ha egy kis nyárias felfrissülésre és vitaminbombára vágyunk!

Ehhez persze el kell készítenünk a levet. Egykor a nagymamák elmaradhatatlan tennivalója volt ez, máig számos nagyi készíti nagy mennyiségben a paradicsomlevet a család számára. A mai háziasszonyok is szívesen állnak neki, persze már modernebb módszerekkel.

Hogyan érdemes eltenni télire a paradicsomot?

Ennek több módja is van, attól függően, hogy teljesen természetes vagy egyéb módszerekkel végezzük a folyamatot.

A paradicsomból kb. 3-5 kilogrammra van szükségünk. Ez a mennyiség még könnyedén elkészíthető, nagyobb megerőltetés nélkül.

A kimosott, szárazra törölgetett üvegek fél literesek legyenek. Passzírozó, tölcsér és celofán is kelleni fog.

Mossuk meg a paradicsomokat alaposan. Vágjuk le a csumájukat és szeleteljük tetszőlegesen több darabra a zöldségeket. Egy nagyobb lábasba tegyük fel főni kevés vízzel – annyi ideig érdemes főzni, hogy a mennyiség nagyjából a felére csökkenjen, nagyjából 10-15 percig.

Ha ez megvan, jöhet a passzírozás: egy másik edénybe passzírozzuk át a paradicsomot, hogy a magok és a héj se maradjon a lében. Kisebb lángon rotyogtatjuk tovább. Ügyeljünk arra, hogy ha hígabb levet szeretnénk – innivalónak -, akkor nem kell túl sűrűre főzni, ha viszont szószokhoz szeretnénk felhasználni a paradicsomlét, hagyjuk sűrűbbre.

Nem kell megvárni, hogy hűlni kezdjen. Még melegen, sőt, nem kikapcsolt láng mellett áttölthetjük tölcsérrel az előkészített üvegekbe a levet. Ha az edény alján levőt is kitöltöttük, zárjuk el a gázt.

Öntsünk ezt követően egy nagyon kevés olajat rá, majd zárjuk le az üvegeket – csavaros kupak esetén celofánt is rakjunk a kupak alá, a biztonság kedvéért.

Ha készen van, mehet a száraz dunsztba: azaz tegyük egy olyan helyre, ahol takarókkal körbe tudjuk csavarni, vagy újságpapírokkal szorosan körberakni. Így fog kihűlni a paradicsomlé, melyet 3-4 napig tarthatunk a száraz dunsztban. Utána jó egy esztendeig használhatjuk!

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei