Megosztás
Értékelés

Milyen olasz tészták vannak?

0 értékelés
Értékeljen

Aki szereti a tésztát, annak igazi élmény egy újabb és újabb típust kipróbálni! Az olasz tészták több mint háromszáz fajtával kényeztetnek, ismerkedjünk hát meg a legnépszerűbbekkel!


Csavart, tekert, vágott, pödrött, hajtogatott, egyszerű hosszúkás, betű formájú vagy masni alakú – valamennyi olasz tészta nagy kedvencünk lehet. Ám érdemes tudni, hogy ezek közül mindegyik másmilyen étel készítéséhez alkalmas, pontosabban, azzal a fajtával a legfinomabb és a töltelékkel, szósszal, raguval legkönnyebben „összeegyeztethető”.

Honnan ered a tészta? Máig nem ismert igazán, de az egyik általánosan elfogadott feltételezés alapján Marco Polo hozta be Itáliába Kínából. Van, aki szerint az olasz terület egyes részein már akkor sem volt ismeretlen a száraz tészta: az etruszkok is használták. Mégis, elterjedése a 14. századra tehető. Olcsó, jól szállítható és tartós ételalapanyagnak számított, ezért meglehetősen közkedvelt volt.

Népszerűsége akkor érte azonban el csúcspontját, amikor kitalálták paradicsomos szószokkal keverését. Ez a 19. században következett be.

Olaszországban régiónként változnak a legkedveltebb tészták, számuk meghaladja a 300-at. A tésztákat a helyiek a saját, jellegzetes alapanyagaikkal társítják. Melyek az alap, a legnépszerűbb típusok?

-Hosszúkás és vékony száraztészták                           

1.Spagetti: hosszú és hengeres, a darabosabb és krémes állagú mártások mellé tökéletes, de teljesen egyszerűen is lehet készíteni, kis olívaolaj, só, bors és fokhagyma felhasználásával.

2.Vermicelli: nagyon hasonló a spagettihez, a változatosság érdekében használhatjuk.

3.Makaróni: a hosszúkás, spagettinél vékonyabb tésztafajta a magyarok nagy kedvence is.

4.Tagliatelle: a szélesmetélthez hasonló, számos szószhoz kitűnő.

5.Lasagnette: tagliatelle-szerű, de fodros szélű tészta, tejszínes szószok mellé ajánlott.

6.Pappardelle: kosár formájú száraztészta, mely nagyobb darabokból álló szószhoz használatos.

7.Linguine: szélesmetélt, spagetti hosszúságú.

-Kisebb méretű, változatos alakú tészták

1.Masni vagy Farfalle: lepke formájú. Sűrű, darabos szószok ideális társa.

2.Orsótészta vagy Fusili: redős, csavart tészta, amely jól megtartja a szószt.

3.Tollhegy vagy Penne: szintén bordázott felületű, ferdén elvágott tollra emlékeztető tészta.

4.Rigatoni: csőtészta bordázva.

5.Fettuccine: kisméretű szalagokra hasonlít.

6.Ruote: formája egy kerékre emlékeztet.

7.Gnocchi vagy Malloreddus: ugyancsak remekül megtartja a szószt, emiatt különösen kedvelt.

8.Tortellini: töltött tészta, amelyet befelé gömbölyítenek a két végénél.

9.Orechiette: kagylótészta, mely apró fülre hasonlít.

10.Bucatini: csőtészta, hosszúkás és belül üreges.

11.Cappalletti: kis derelyeszerű töltött tészta, melynek két sarka összeér.

-Nagyobb, köretnek kiváló tészták

Pipe Rigate és Penne: a nem szósszal kínált, hanem húsos vagy zöldséges raguk mellé készített tészták közül ez a két fajta a legjobb. Jól szívja a szaftot és nem zavaró a mérete – éppen megfelelő a ragus ételekhez köretnek.

-Tepsiben süthető tészták

1.Lasagne: ki nem ismerné? A finom, rétegezett tésztalap, amelynek lapjai közé tölteléket rakunk, a sütőben is hamar kisül és tökéletes az állaga.

2.Cannelloni: a cannelloni-ra is jellemzőek a fentiek – a megtöltött tésztát a ragu vagy egyéb belevalók nedvessége megfelelő állagúvá alakítja. Csőben, sütőben a végeredmény igazán nyerő!

Az olasz tészta készítésének módja

A kifejezést biztosan hallottuk már: olasz tésztát al dente főzési technikával készítünk, amelynek lényege az, hogy olyan keményre kell főzni, hogy már harapható legyen és fel tudja szívni a raguszaftot.

Sós, nagyobb mennyiségű, forrásban levő vízbe tegyük bele a tésztát, majd keverjük meg egy perc múlva és után még néhányszor az elkészüléséig, míg a megfelelő állagúra nem fő.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei