Megosztás
Értékelés

A paradicsom ezer arca - Tuti paradicsomos ételek mindenkinek!

0 értékelés
Értékeljen

Aki ezt az élénkpiros, szaftos zöldséget szereti, annak jöhet mártás, tészta, paradicsomos húsgolyó és egyáltalán bármi, aminek köze van hozzá! Mi az, ami népszerű és amit mindenképp érdemes a paradicsomból elkészíteni?


A paradicsom igen népszerű eledel, melynek tulajdonságai nemcsak egészségünket szolgálják, hanem számos finom étel készítését is lehetővé teszik. Ez a piros, zamatos, szaftos zöldség páratlan ízvilágot biztosít, legyen szó húsos ételről, tésztáról vagy egyszerű salátáról. Mit érdemes elkészíteni a paradicsomból? Húsevőknek és vegetáriánusoknak egyaránt remek fogásokat biztosít.

Kezdjük talán a paradicsomos mártással, amelyet számos finom ételhez könnyedén felhasználhatunk!

1. Mártás

Hozzávalók: kb. 2 kiló paradicsom; 3 chili paprika; 500 gramm vöröshagyma; 4 gerezd fokhagyma; 2 evőkanál olívaolaj; 300 gramm cukor és 1 kis kanálnyi bors.

A megtisztított és megmosott paradicsomokat hámozzuk le. Daraboljuk ketté, majd szedjük ki a magokat és vágjuk apróra a paradicsomot. A hagymákat szintén tisztítsuk meg és daraboljuk fel, majd pirítsuk meg olajon. Ha megpirultak, a paradicsomot is rakjuk rájuk és pároljuk együtt nagyjából 20 percet. Jöhet a kimagozott, feldarabolt paprika is, amelyet ezután adunk a paradicsomhoz. Cukorral és borssal ízesítve főzzük kicsit tovább. Ha kész, beletölthetjük az üvegekbe. Sterilizálása fél órán át, szárazgőzben történik.

2. Tészta bazsalikommal és paradicsommal

Hozzávalók: paradicsomból 3 darab; kb. 20 dkg tészta; fokhagymából 4 gerezd; 1 csokor bazsalikom; nagyjából 10 dkg reszelt sajt; kevés reszelt parmezán; 5 evőkanálnyi olívaolaj; só és bors.

A tészta nagyjából fél óra alatt kész. Először a fokhagymát kell megpucolni és átpasszírozni a fokhagymanyomón. Mossuk meg a friss bazsalikomot és tegyük félre száradni. Áztassuk a paradicsomokat pár másodpercig forró vízben, ezután húzzuk le a héjukat és daraboljuk fel őket. Tegyük egy tálba a paradicsomot, a fokhagymát és a bazsalikomleveleket. Sózzuk és borsozzuk, majd vegyítsük össze turmixgéppel. Adagoljuk lassan hozzá az olíva olajat, majd a lereszelt sajtot.

A szószhoz frissen főzött tésztát fogyasztunk és természetesen külön még szórunk rá sajtot is.

3. Húsgolyók paradicsommal, mozzarellával és tésztával

Hozzávalók: kb. 400 ml paradicsom püré; 250 gramm darált hús; 1 tojás; 100 gramm mozzarella (mini); 2 gerezd fokhagyma; bazsalikomlevelek; oregánó szárítva; 2 evőkanál olívaolaj; fekete bors; só; őrölt paprika; 2 evőkanálnyi zsemlemorzsa; kb. 400 gramm spagetti tészta.

Tisztítsuk meg és aprítsuk fel a fokhagymát, majd öntsünk olívaolajat a serpenyőbe és kissé futtassuk meg rajta. Adjuk hozzá a paradicsompürét, majd sózzuk és oregánózzuk. Tíz perc alatt sűrítsük be. Közben a darált húst is vegyítsük össze a sóval és borssal, a paprikával, dolgozzuk bele a tojást és a zsemlemorzsát is.

Készítsük el a húsmasszából a golyókat: tetszés szerinti méretűek legyenek, de inkább kisebbek. Rakosgassuk hőálló tálba, majd egyenletesen oszlassuk el rajta a ráfolyatott paradicsomszószt. Takarjuk le a tálat alufóliával és mehet a sütőbe. 180 fokon, kb. fél órát kell sütni, majd a mozzarellákkal együtt tálalni.

Ha tésztát szeretnénk készíteni hozzá, a húsgolyók elkészülésének idejére a tésztát is főzzük készre, majd kínáljuk mozzarellával a paradicsomos húsgolyókkal.

4. Paradicsomos hús pikánsan

Hozzávalók: 1,5 deciliter sűrített paradicsom vagy szósz; 1 kiló tarja; 2 szelet szalonna (húsosan); 2 hagyma; 2 darab uborka (csemege); egy kis liszt; zsír; só és bors.

Vágjuk fel a tarját vékony szeletekre és verjük ki klopfolóval. Sózzuk meg, majd lisztezzük mindkét oldalon a húst. Melegítsünk zsírt serpenyőben és süssük meg rajta a tarjaszeleteket. Vegyük ki a húst a zsírból és szórjuk bele a felkockázott hagymát, szalonnát és uborkát. Várjuk meg, míg a hagyma szemmel láthatóan üvegessé válik, ekkor öntsük a serpenyőbe a paradicsomszószt is. Kicsit rotyogtassuk, majd tegyük vissza rá a húsokat. Öntsünk rá vizet, hogy éppen ellepje, majd borsozzuk meg a végeredményt. Főzzük az egészet a hús megpuhulásáig. Fontos néha megkevergetni, ne égessük oda a szószt.

A pikáns húst salátával vagy burgonyával is kínálhatjuk, tetszés szerint.

5. Paradicsomszószos palacsinta

Fontos megjegyzés, hogy a palacsinta sütéséhez olíva olajat használjunk.

Hozzávalók: 4 nagyobb paradicsom; 2 evőkanálnyi paradicsompüré; 2 mogyoró hagyma; bazsalikomlevelek; só, bors; kevéske cukor.

A palacsintatésztát vagy a szokásos módon készítsük el, vagy használjuk az alábbi hozzávalókat: 165 gramm liszt, 250 ml tej, 4 tojás, 100 ml tejszín, olíva olaj.

Készítsük el a palacsinta tésztát. Keverjük össze a tojásokat, tejet és tejszínt, használjunk hozzá kézi habverőt. Ha kell, turmixgéppel is rásegíthetünk a csomómentesség érdekében. Fél órát pihentessük.

Csináljuk meg a tölteléket is: a megtisztított, megmosott paradicsomokat szeljük ketté és daraboljuk kockákra. Tegyük ezt a mogyoróhagymával is. Mossuk meg a bazsalikomot és vagdaljuk apróra. Vegyítsük össze a paradicsompürével valamennyit. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, illetve adjuk hozzá a kevéske cukrot.

Süssük ki a palacsintákat a szokásos módon, majd minden egyes palacsintát töltsünk meg a paradicsomos töltelékkel és melegen kínáljuk! Jó étvágyat hozzá!

Vigyázzunk! Gyakori vírusok iskolakezdéskor

Hogyan neveljük egészséges táplálkozásra a gyereket?

Mibe csomagoljunk a gyerkőcnek?

Top 5 tízórai/uzsonna

Szezonális alapanyagok a kertből