Megosztás
Értékelés

Hogyan dekoráljuk ételeinket?

2 értékelés
Értékeljen
Az ételdíszítést egyszerűen körítésnek is nevezhetjük – japán szakácsok kezdték művelni sok-sok évvel ezelőtt. Ma főleg éttermekben, szállodákban alkalmazzák, de a családi rendezvényekhez is igencsak jól jön az ételdekoráció!!!

A főként rendezvényeken, esküvőkön, ünnepi alkalmakkor látható ételdíszítésekhez nemcsak kézügyesség kell, hanem türelem és kreativitás is. Egy családi ebéden, vacsorán, kerti partin természetesen senki sem vár el tőlünk olyan profi étel dekorációkat, de sokkal mutatósabbá, jópofábbá és persze kívánatosabbá tehetjük ételeinket, ha díszítést is készítünk hozzájuk. Igen ám, de hogyan?

A művészi érzékkel megáldott háziasszonyok egy kicsit könnyebb helyzetben vannak, hiszen számukra nem olyan nagy feladat kitalálni látványos dekorációkat.

Mi is kell az ételdíszítéshez? Színek, kompozíciók és dizájn – valamint a megfelelő konyhai eszközök a kivitelezéshez. Segítségükkel tányérokat, élelmiszeres kosarakat dekorálhatunk sikerrel vagy éppen ételekből összeállított asztali díszt is készíthetünk. Lássuk, mire van szükségünk!1. Előszöris nézzünk körül jól egy konyhai eszközöket árusító boltban és szerezzünk be díszítéshez használható „szerszámokat. Változó méretű kis késeket, hámozókat, különleges eszközöket.

2. Gyűjtsünk össze olyan zöldségeket és gyümölcsöket, melyek véleményünk szerint jól mutatnának díszítésként, és próbáljuk ki, mire megyünk velük és az új eszközeinkkel. Manapság nemcsak magazinokban, hanem az interneten is számos díszítési ötletet találunk attól függően, hogy pontosan milyen ételt szeretnénk dekorálni. Tanuljuk meg ügyesen elkészíteni a V-vágásokat, az U-alakú vágásokat, csavarokat, hullámokat, sajátítsuk el a fodros szeletelés technikáját új konyhai eszközeinkkel.

3. Faragjunk és alkossunk szobrászati remeket a gyümölcsökből, zöldségekből. Igazán attraktív díszítéseket tudunk csinálni az étel közepére kerekre faragott dinnye darabkákból, fagyasztott gyümölcsökből, gyümölcsből összeállított (persze kezdetleges) állatfigurákból, kifaragott virágformákból. A folyékony szószokkal, öntetekkel pedig kiválóan rajzolhatunk is!

 
Friss fűszernövényeket mutatósan helyezhetünk el ételeink közepére, vagy szórhatjuk be velük a teljes felszínt, lehet szó akár egy finom mártásról is.

 

4. Használjunk elegáns, dizájnos tányérokat a tálaláshoz. A semleges színű tálakat, tányérokat különösen jól fel lehet dobni élénk, színpompás ételdekorációkkal. De természetesen az is nagyon mutatós, ha a színes tányérokra velük harmonizáló ételdíszítéseket helyezünk el! A dekorációkkal azonnal az ételre irányíthatjuk a figyelmet, különösen, ha a tányérok vagy tálak mellett kellően érvényesülhetnek!

5. Az egyik legegyszerűbb, mégis valóságos művészi alkotás: dekoráljunk paradicsom-rózsákkal! Ügyesen elkészíthetjük őket, ha egy csíkot kezdünk vágni kis késsel a paradicsom alján, majd lassan, fűrészelő mozgással körbe vágjuk a paradicsomot. Így megkapjuk a „héját”, melyet ezután körbe tudunk tekerni és tökéletesen egy rózsára fog hasonlítani. A rózsa köré az élethűség kedvéért bármi jöhet: petrezselyem zöldje, kapor vagy uborkaszeletek is. Ha több szelet uborkát helyezünk el mutatósan alatta, olyan lesz, akár egy tavirózsa.

Apró virágokat a sárgarépa egy-egy szeletkéjéből is készíthetünk, ha széleit bevagdossuk – így középen lyuk lesz, a széle pedig a virág szirmaira fog hasonlítani. Helyezzünk középre egy olívabogyót a mutatósság kedvéért!

A legegyszerűbb dekorációk közé tartozik – például a vendégváró méretes tányéron -, ha a felszeletelt ételeket körben helyezzük el ízléses egymásutánban. Legkívülre a paradicsom szeletek kerülnek, utána egy kör uborka, egy kör szalámi, középen pedig díszítésképpen egy paradicsom rózsa.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei