Megosztás
Értékelés

Grillezzünk! – De van mivel?

0 értékelés
Értékeljen
A tavaszi, nyári, sőt még a kora őszi időszak is tökéletes a grillezésre, a vidám kerti összejövetelekre. Grillezni a szabadban és akár egy nagyobb teraszon is lehet, ha van hozzá kellő hely és persze kellékek!

Összegyűlik a család, a baráti kör és jó volna valamit sütni odakint? A grillezés az összejövetelek, úgymond, „természetes velejárója”, ahol ezt kivitelezni lehet. A húsok, zöldségek sütögetése közben lehet beszélgetni, iszogatni, jó a hangulat addig is, míg elkészült az ebéd vagy a vacsora.

De mi kell ahhoz, hogy a sütés tökéletesen sikerüljön? A recept most persze mellékes – ahogyan az is, hogy éppen zöldségeket vagy húsokat grillezünk-e.

Mi minden szükséges a grillezéshez?

1. Grillsütő: többféle típus választható természetesen. Sokan a hordozható mellett döntenek, mert könnyű, bárhova vihető és felállítható. Ha a beépítettet választjuk, akkor annak mindig meglesz a helye, de télen be kell fedni és többféle szabályt kell betartani mellette a biztonságos grillezéshez. A mobil grillsütőket a teraszon is lehet használni, olcsó és könnyű megoldás.

2. A grillsütőhöz faszén szükséges. Rakjuk meg a sütőt, majd fújtató, esetleg hajszárító vagy kézi ventilátor használatával segítsünk hozzá, hogy a tűz feléledjen. Meg kell várni a sütéssel, míg kialszik a láng és vékony hamuréteg, fehér izzás mutatkozik a szén tetején. Amennyiben nem szeretnénk túl nagy hőt a sütéshez, húzzuk szét a parazsat. De magasabbra rakhatjuk a rácsot is.

A tüzet mindig készítsük elő a sütést megelőző 15-30 percben.

3. Készítsük elő a grillrácsot és a nyárs pálcikákat is (ha használjuk őket). Legyenek megmosva, megtörölve. Az olajozott sütőpapír sokat segít abban, hogy a rács ne ragadjon.

4. A grillező mellé állítsunk egy asztalkát. Kelleni fog a tálak lerakásához, a már előkészített és megpakolt nyársak tárolásához és az eszközöknek is.

5. Az eszközök között mindig legyenek ott a nyársak, pálcikák, a húsvilla, a grillező lapát, húsfogó vagy csipesz, szalvéta vagy papírtörlő, konyharuha, edényfogó, az előkészített tányérok, tálak.

6. Folyadékot készítsünk ki, amellyel a húst locsolgatjuk. Lehet ez olaj, szósz, citromlé vagy bármi egyéb, amivel ízesítünk.

A grillezés befejezése után sose felejtsük el kitakarítani a grillezőt! Tilos vízzel lelocsolni a szenet, hagyjuk, hogy szépen kialudjon és takarítsuk el a hamut. Minden grillező eszköznek szüksége van egy kis áztatásra, így egyszerűbben le tudjuk majd róla tisztítani róluk a piszkot, az ételmaradékot.


Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei