Megosztás
Értékelés

Tegyünk rendet a kamrában!

0 értékelés
Értékeljen

Egy rendetlen kamrában aligha lehet átláthatóan tárolni a dolgokat, legye szó befőttekről, konzervekről vagy tartós élelmiszerekről. Hogyan takarítsunk, mielőtt újra „benépesül” a kamra?

Egy kamrában, még ha tárolásra szolgál is és nincs igazán szem előtt, érdemes példás rendet tartani. Saját dolgunkat lényegesen megkönnyítjük ezzel, nemcsak átláthatóvá tesszük a polcokat, de a tisztaság kellemes, megnyugtató érzést is ad. Mindent egyszerűen megtalálunk és még hely is marad.

A kamrában általában a száraz- és tartós élelmiszerek, a konzervek, még bontatlan lekvárok, savanyúságok, főzési kellékek állnak, no meg olyan zöldségek, amelyek hosszú ideig használhatóak maradnak a hűvös, árnyékos helyiségben.

Amikor beköszönt a szép idő, hamarabb vesszük rá magunkat a ház „tavasziasítására”, így a kamra takarítására is. De hogyan kezdjük, mit végezzünk el mindenképpen?

1. Ellenőrizzük le az élelmiszerek szavatossági idejét. Akár elöl állnak a polcon, akár megbújnak hátul, mindegyik üveget, dobozt, csomagolást le kell ellenőriznünk: vajon jó-e még, amit benne tárolunk, vagy pedig ki kell dobnunk a szemetesbe? A romlott, esetleg már meg is penészedett dolgoktól szabaduljunk meg. Az üvegeket érdemes ezután megjelölni, rajtuk a dátummal és sorba rakni, a legrégebbi kerüljön legelőre, hogy azt fogyasszuk el elsőként.

2. A zöldségek közül is válogassuk ki a rosszakat, annál is inkább, mert a romlott a többi darabot is tönkreteheti. Érdemes minden zöldséget külön műanyag tárolóban, kosárban tárolni, mindig nyitva hagyva azt.

3. A tartós italokat, köztük a tetra tejeket szintén jó, ha külön polcon vagy dobozban tároljuk, amellyel együtt egyszerűbb mozgatni. Így ugyanis csak le kell emelnünk a polcról vagy arrébb rakni, máris lehet mellette/alatta takarítani.

4. Ellenőrizzük le, mi a helyzet a cukrokkal, lisztekkel, zsemlemorzsákkal és hasonlókkal. Amennyiben már felbontott csomagolást is tárolunk a kamrában, lehet, hogy belemásztak a molyok. Nézzük át mindenképpen!

Ezeket a tartós élelmiszereket szintén nem árt elkülönített tárolóban tartani, legyen meg mindennek a maga gyűjtőhelye.

5. Gyakran a kamra helye számos edénynek, háztartási eszköznek, gépnek is. Ezeknek ugyanúgy baja eshetett az elmúlt hónapokban, mint az élelmiszereknek, tehát érdemes közöttük is körülnézni, kiválogatni, melyikkel van valamilyen teendőnk, esetleg el kell-e vinni szerelőhöz.

6. Az apróságoknak szerezzünk be kosarat, dobozt és abba kerüljenek bele, majd vissza a letakarított polcra. Ha mindennek megvan a maga helye, sokkal egyszerűbben elintézhetjük a takarítást és később mindent könnyen megtalálunk.

7. A por nem kímél semmit, bárhová behúzódik. Igyekezzünk az üresen, fedő nélkül álló üvegeket kitisztítani és lehetőleg ne ugyanígy, hanem inkább fejjel lefelé fordítva tárolni száradás után.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei