Megosztás
Értékelés

Nem ördöngösség - Milyen alapkellékek fontosak a befőzéshez?

0 értékelés
Értékeljen

Sokan tartanak a befőzéstől, ezért bele sem vágnak. Pedig kár lenne megválnunk egy saját készítésű, finom befőtt vagy lekvár fogyasztásának lehetőségétől a téli hónapokban. Milyen alapkellékek szükségesek a befőzéshez?

Akár kezdők vagyunk, akár haladók - csak még sosem csináltunk ilyet -, néhány alapszabály betartása elegendő ahhoz, hogy ne tűnjön bonyolultnak a befőzés. Természetesen azt is fontos tudnunk, hogy milyen alapkellékekre lesz szükségünk.

Mielőtt nekilátunk a befőzésnek, el kell mennünk egy kis beszerző körútra, hogy semmi se hiányozzon a tökéletes munkához. Lássuk, mi mindent kell beszereznünk.

-Előszöris minőségi gyümölcsöt, mely még nem túlságosan érett. Hibás ne legyen!

-Szükségünk lesz üvegekre, melyeket alaposan kimosunk és megtörölünk.

-Tartósításhoz több választási lehetőségünk van: nátrium-benzoátot, szorbinsavat és sóit, kén-dioxid származékokat is használhatunk tartósítószerként (kevés elég belőlük), de ne alkalmazzuk őket, ha allergiásak vagyunk rájuk. Amennyiben természetes konzerválásra vágyunk, mézzel, cukorral is dolgozhatunk.

Befőzőszereket, dzsemfixeket többféle változatban, több gyártóról találunk a boltokban. Nátrium-benzoátot szintén.

-Van módunk arra, hogy diétás, kevesebb kalóriás befőzést végezzünk: nem kell cukrot sem tenni a lekvárba, vagy édesíthetjük édesítőszerrel, fruktózzal. Egy kiló gyümölcshöz nagyjából 2 evőkanálnyi szükséges.

A diabetikus befőzőcukrok közül is választhatunk. Megfelelő lehet a sztíviával készült változat is, mely a cukornál sokkal édesebb, de jóval kevesebbet kell belőle alkalmazni – cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak ideális. Szintén diétás lekvárhoz ajánlott a nyírfacukor (xilit) használata.

-Dolgozhatunk étkezési citromsavval, mely hasznos hozzávaló, szebbé, tartósabbá varázsolja a befőtteket, lekvárokat. Tégelyes változatban szerezhetjük be vagy zacskós kiszerelésben.

-Borkősavat szintén beszerezhetünk, mely hasznos lehet abban, hogy ne induljon idő előtt forrásnak a cukros massza.

-Pektin természetes lekvárzselésítőt alkalmazhatunk ahhoz, hogy kisebb mennyiségű cukorral és kevesebb idő alatt készüljenek a lekvárok, s közben gyümölcsösebb ízt kapjanak.

-A lekvár, a befőtt elkészítéséhez szükségünk lehet lekvár betöltő tölcsérre – praktikus kellék.

-Befőttes gumit érdemes beszerezni, ha az üvegek tetejét fólialappal zárjuk le.

-Végezetül ugyanebben az esetben a fólialapot is meg kell vennünk.

Sok sikert a befőzéshez!

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei