Megosztás
Értékelés

A tökéletes kamra: milyen és mit tartalmaz?

0 értékelés
Értékeljen

Még valódi, kialakított kamra sem kell ahhoz, hogy legyen az élelmiszerekből otthon alap készletünk. A főzéshez szükségeltetik egy éléskamra, amit ügyesen megtervezhetünk, ahonnan bármikor elővehető az ebédhez való alapanyag és csak a friss dolgokat kell hozzáadni. 

Mindenki jól teszi, ha rendelkezik egy kis éléskamrával. A régi időkben kevés olyan házzal találkozhattunk, ahol nem volt kamra. Célja, hogy az alapvető élelmiszereket, melyeket bármikor elő tudunk venni a főzéshez, összegyűjtsük egy száraz, hűvös helyen, ahol sokáig elállnak.

Akkor használhatók legtovább, ha helyesen tároljuk őket. A hűtőszekrény nem is alkalmas mindegyiknek az elhelyezéséhez, sőt, ha elfelejtődik egyik-másik élelmiszer, egy idő után ránk rohad. 

A gyorsan romló dolgokat természetesen a hűtőben kell tárolni, de igyekezzünk ezekből csak annyit beszerezni, amennyi egy adott időszakra szükséges. Amit lehet, azt pedig csomagoljuk el a fagyasztóba és a felhasználását halasszuk későbbre.

A tökéletes kamra helye elsődleges. Amennyiben a házban, lakásban van neki hely, kialakíthatunk önálló kamrát. Néhány alapszabály:

- Szellőzzön megfelelően a kamra! Legyen az otthonunk leghűvösebb részében. Legtöbb helyen a konyhából nyílik – ez a legpraktikusabb, hiszen kéznél vannak az alapanyagok.

- Lehetőleg ne tűzzön be az ablakon a nap, ha van egy kis ablaka a kamrának – ha mégis betűz, akkor célszerű azt olajfestékkel lefesteni.

- A kamrát úgy alakítsuk ki, hogy lámpával jól megvilágítható legyen. Ne tervezzük túl mélyre a polcokat, mert sok dolog kerülhet annyira hátulra, hogy elfeledkezünk róla.

- Olyan polcokkal rakjuk tele a kamrát, amelyeket egyszerű letisztítani, például fém polcrendszer vagy lelakkozott fa polcok - és nem árt az sem, ha a fala csempézett. Utóbbi biztosítja a hő visszaverését is.

- Ne tároljunk az élelmiszerekkel egy helyen szerszámokat, ne halmozzunk fel kacatokat a közelükben, ha nem muszáj. Nagyon fontos, hogy semmiképp ne nedvesedjen a kamra levegője – amennyiben ez előfordulhat, mindenképp szerezzünk be készüléket, mely megköti a párát.

De lássuk, mit célszerű a kamrában tárolni.

- Ami a zöldségeket és gyümölcsöket illeti, mindig figyeljünk, hogy ne legyenek már romlásnak indult darabok a készletben, ugyanis az egész megromolhat miattuk.

- Tartsunk a kamrában mindenképpen krumplit, hagymát, fokhagymát, céklát, zellert, sütőtököt. Almának, körtének, narancsnak ugyancsak helye van a kamrában. Répát, fehérrépát inkább a hűtőben tartsunk.

- Konzerveket is tárolhatunk itt: legyen köztük kukorica, babkonzerv, szeletelt gomba, ananász konzerv, hámozott paradicsom, csicseriborsó, halkonzerv, húskonzerv, aszalt gyümölcsök.

- A száraz áru nagyon sokáig eláll a kamrában. Így például sorakozhatnak ott a lisztek, a cukor, a só, zsír, zsemlemorzsa, olaj, ecetfélék, a rizsfélék, gabonák, fűszerek, a különféle hüvelyesek – lencse, szárazbab stb. -, méz, szószok, szárított formájú sütőpor, élesztő, szódabikarbóna, dió, mák, mandula, a süteményhez szánt étcsokoládé és kakaópor is. Míg nem bontjuk fel őket, a lekvárok is várhatnak a kamrában a fogyasztásra.

- Ide pakolhatjuk a tetra (tartós) tejeket, habtejszíneket, főzőtejszíneket, mielőtt felbontanánk őket. Felbontás után már szigorúan csak a hűtőben tároljuk ezeket!

- A száraz tészták ugyancsak rakhatók a kamrába, de sokan ezeket inkább a konyhaszekrényben tartják, hogy minél közelebb legyenek a főzéskor.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei