Megosztás
Értékelés

Eperdzsem készítése – gyorsan, könnyen és élvezhetően!

0 értékelés
Értékeljen
Házi készítésű eperdzsem? Mi sem egyszerűbb! Ha van kedvünk főzőcskézni, a kiváló palacsintatölteléket és kenyérre kenhető dzsemet rövid idő alatt elkészíthetjük. Lássuk, hogyan.

A házi finomságok nemcsak azért jók, mert szívünk-lelkünk, kezünk munkája van benne – hanem azért is, mert mi válogatjuk meg, hogy mi kerül az üvegbe!

Készítsünk hát egyszerű eperdzsemet, csak a gyümölcs és cukor felhasználásával, tartósítószer nélkül - néhány hasznos tippel. Hogyan?

Hozzávalók:

Nagyjából 320 gramm eper és 160 gramm kristálycukor.

Az eper lehetőleg legyen apróbb szemű és érett. A cukor mennyiségét változtathatjuk, ha kicsit édesebbre szeretnénk a dzsemet, valamivel több is kerülhet bele. A tároláshoz nagyjából 10 befőttes üvegre lesz szükségünk, melyeket alaposan kimosunk és megszárítunk.

Előszöris mossuk meg a gyümölcsöket. Szedjük le a csumákat az eperről, majd vágjuk fel őket negyedekre. Válasszuk kétfelé a mennyiséget. Az egyik felet tegyük fel a cukorral együtt főni. Az epernek teljesen szét kell főnie, de ügyeljünk az állandó kevergetésre.

Az eper másik felét csak akkor adjuk a keverékhez, ha a benne levő már szétfőtt. Forraljuk őket együtt kb. 3 percig. Ha készen vagyunk, a kész dzsemet töltsük bele a kikészített befőttes üvegekbe.

Tipp, hogy a fazékba rakott, cukorral megszórt epret először hagyjuk állni egy napig, letakarva konyharuhával. Majd amikor feltesszük főni, lehet az epreken törni egy kicsit krumplitörővel, mert így jól összefő, de kissé darabos is marad.

Az első forralás után nagyjából 5 deci levet le lehet venni szörpnek, majd forraljuk újra közepes lángon, rotyogtatva, kb. 20 percet. Kevergetés közben többször szedjük le róla a habot.

A megpakolt üvegeket érdemes szárazdunsztba is tenni – vagyis újságpapírokkal, pokrócokkal vegyük körbe és takargassuk be - egy napra, és csak ezután elrakni a dzsemeket a spájz polcára!

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei