Megosztás
Értékelés

Mindent a sajttortáról – avagy milyen a tökéletes?

0 értékelés
Értékeljen

Amikor egy igazán könnyed, frissítő süteményre vágyunk, a sajttorta mindig kiváló döntés lehet. Ínycsiklandó az illata, krémessége, mégis üdítő mivolta. Lássuk, hogyan készül a tökéletes sajttorta? 

Egy könnyed, krémes, tartalmas sajttorta mindig beválik, ha valami igazán finomra vágyunk, de nem szívesen telítenénk nehéz, habos sütikkel a gyomrunk.

A manapság világszerte népszerű sajttortát eredetileg a görögök készítették, tőlük a rómaiak vették át a receptet, így később természetesen egész Európában megjelent, majd pedig az amerikaiak kedvencévé is vált. Nagy fordulópontot jelentett azonban a sajttorta esetében is a krémsajt megjelenése, mely sokban hozzájárult ahhoz, hogy a 20. században ennyire népszerű lett a sütemény.

De lássuk, hogyan készül az igazi sajttorta. Noha számos változata van ma már, az eredeti recept az alábbi.

Hozzávalók:

Tésztához:

- 1 és fél csésze darált keksz (durvára darálva),

- ¼ teáskanálnyi őrölt fahéj,

- 1/3 csésze vaj vagy margarin, olvasztva.

Krémhez:

- 240 gramm lágy krémsajt (egyszerű, nem ízesített és nem sózott, nem zsírszegény)

- 1 és ¼ csésze cukor,

- fél csésze tejföl,

- 5 tojás,

- 2 teáskanálnyi vanília kivonat.

Öntethez:

- fél bögre tejföl

- 2 teáskanálnyi cukor 

Elkészítési mód:

Melegítsük elő a sütőt, mielőtt nekilátunk a munkának. 250 fokra tökéletes lesz. Helyezzünk a sütő aljába egy edényt, melyet feltöltünk vízzel.

A sajttorta aljához keverjük össze a darált kekszet és a fahéjat. Adjuk hozzá az olvasztott margarint, majd a tésztát helyezzük egy tortaformába. Nyomkodjuk az aljába, kb. 1 cm vastagon.

Mialatt a krém készül, a tésztát rakjuk fóliával letakarva a fagyasztóba. A krémhez keverjük össze a sajtot, a cukrot, a tejfölt, adjuk hozzá a vaníliát. A kellően krémes mixbe ezután tegyük bele a tojásokat, jól hozzákeverve.

Ha kész, a fagyasztóból vegyük ki a tésztát és töltsük rá a krémet. Tegyük a sütőbe a tortát, süssük 12 percen át. Majd csökkentsük a sütő hőfokát 175 fokra, és további 50-60 percig süssük a tortát.

Az öntetet csak akkor tesszük rá, amikor kihűl. Készítsük el a cukor és a tejföl keverékéből az öntetet, fedjük be vele a süteményt, majd rakjuk a hűtőbe kb. 4 óra hosszára. Csak ezután szolgáljuk fel a sajttortát! Jó étvágyat hozzá!

Vigyázzunk! Gyakori vírusok iskolakezdéskor

Hogyan neveljük egészséges táplálkozásra a gyereket?

Mibe csomagoljunk a gyerkőcnek?

Top 5 tízórai/uzsonna

Szezonális alapanyagok a kertből