Megosztás
Értékelés

Figurás édességek és répatorta - Jellegzetes tortát húsvétra!

0 értékelés
Értékeljen

A húsvéti menü alapvetően sós: egy finom sonka, a főzőlében főtt tojásokkal, tormával és zöldségekkel nagyon ízletes tud lenni, s akkor a bárányhúsról még nem is beszéltünk. Nem árt a menüt egy kis édességgel is kiegészíteni. S ha már húsvéti, legyen stílusos! 

A sós, ízletes húsvéti menü mellé szinte kívánkozik valamilyen frissítő, kellemes édesség. Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen tortával, süteménnyel egészítjük ki a sonka-tojásos, húsos ételeket. A húsvéti reggeli után, kávéhoz is felszolgálható a sütemény, de nem árt, ha könnyed és nem nehezen emészthető édességről van szó. Lássuk, milyen húsvéti torták jöhetnek szóba.

Répatorta

Szinte klasszikus a húsvéti répatorta. Ez az ínycsiklandó finomság első hallásra sokak számára idegennek hat, ám a kóstolás hamar meggyőzi őket arról, hogy egy isteni finomságról van szó!

Mi kell hozzá: 40 dkg liszt, sárgarépából kb. 75 dkg, 4 tojás, 15 dkg margarin, 25 dkg cukor, 1 citrom, 1 csomag sütőpor, 3 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint 5 dkg dió darabolva illetve ugyanennyi mazsola.

Keverjük össze a tojást és a cukrokat. Legyen egészen habos a mix, majd adjuk hozzá az olvasztott margarint, amit kissé hagyunk előtte hűlni. A citrom leve és reszelt héja ezután kerüljön a keverékbe. Alapos keverés után adjuk az egészhez a lisztet és a sütőport. Kanalazzuk hozzá a reszelt répát, a mazsolát, a diót. Válasszunk megfelelő tepsit – lehet kör alakú vagy akár szögletes sütőforma is - amit kibélelünk sütőpapírral. Öntsük bele a masszát. Melegítsük elő a sütőt, majd nagyjából 50 percig süssük a tortát.

Nyuszitorta piskótából és nyuszis díszek

Ennél a tortánál az alapanyagokat nagyjából magunk választhatjuk, a formája a lényeges. Vegyünk hozzá két kerek piskótalapot, vagy süssük meg, ha így szoktuk. Az alsó lapot egyben hagyjuk, a másikból pedig két fül alakot vágunk ki – tökéletesen le hete a két szélét kanyarítani. Középen marad egy sáv, amit felhasználhatunk a nyuszi nyakkendőjeként.

Amikor a torta töltelékestül elkészült, a piskóta tetejére krém kerül és rá kókuszreszelék, amitől úgy fog kinézni, mint egy valódi szőrös nyuszi. Szemeket és orrot cukorkából, bajuszt pedig akár ropiból is rakhatunk a tortára, amit előzőleg megforgatunk egy kis olvasztott csokiban. Már a bajusz önmagában is élmény lesz…! Díszíthetjük a nyakkendőt is színes cukorkákkal.

S ha már díszítés, egy bármilyen ízű tortát körberakhatunk piskóta darabokkal, mintha kerítés lenne – majd a torta tetejét beszórhatjuk kókuszreszelékkel, zöld ételfestékkel, amivel füvet imitálunk. A figurák pedig adottak bármelyik cukrászdában: nyuszi, kis cukorvirágok, kiscsirke…Ha nincs figuránk, marcipán és fondant segítségével magunk is elkészíthetjük azokat. Cukorkából tojás alakút be lehet szerezni. De akár azt is gyúrhatunk magunknak.

Díszítéshez nagyon jól jöhet a dekoráló toll, a habzsák készlet, a dekorációhoz szilikon nyuszi és tojás bonbon forma.

Vidám Smarties torta

S ha már cukorkánál tartunk, jöjjön egy újabb mutatós, húsvéti hangulatú torta.

Mi kell hozzá: 7,5 dkg liszt, 10 dkg vaj, 17,5 dkg cukor, 2 tojás, 10 dkg csokoládé, valamint Smarties cukorkák.

Első lépésben a csokit és a vajat kell összeolvasztani. A tojást és a cukrokat keverjük össze, legyen jó habos az állaga. Ezután adjuk hozzá a felolvasztott keverékhez. Kerüljön bele a liszt, keverjük jól össze. A mixbe szórjuk bele a Smarties cukorkákat.

A masszát egy kivajazott tortaformába fogjuk beletölteni. Melegítsük elő a sütőt és közepes fokozaton süssük ki a tortát. Ha készen van, kicsit hagyjuk hűlni, de még a teljes kihűlés előtt használjuk fel a megmaradt cukorkákat és dekorációképp nyomkodjuk a torta tetejébe!

Nyuszitorta, nyusziformával

Ez aztán igazán nyuszis, ráadásul nagyon ízletes is! A nyuszitorta frissítő naranccsal bolondítva készül.

Mi kell hozzá: tésztához 3 dl liszt, 2 egész tojás, 2 dl kristálycukor, 0,5 dl étolaj, 1 pohár tejföl, 1 csomag sütőpor. A krémhez 5 evőkanál liszt, 1 narancs, 25 dkg porcukor, 5 dl tej, 25 dkg margarin és 1 csomag vaníliás cukor. A díszítéshez kell még 1 csomag kókuszreszelék és 3 csomag cukordrazsé.

Keverjük ki a tojást a kristálycukorral. A lisztet, a tejfölt, a sütőport és az olajat adjuk hozzá. Béleljük ki a sütőformát sütőpapírral, majd melegítsük elő a sütőt és süssük 180 fokon a tortát nagyjából fél órát. A kész tésztát hűtsük le, majd vegyük ki a formából, s ha már lehet vágni, mert eléggé lehűlt, vágjuk ketté. (A krém felével fogjuk megtölteni.)

A lisztet keverjük el egy kis tejjel, legyen csomómentes. Forraljuk fel a többi tejet, kevergessük állandóan, főzzük sűrűre a keveréket. Vegyük le a tűzről a krémet és hagyjuk kihűlni. Ezalatt keverjük ki a margarint a porcukorral, legyen egészen habos, majd reszeljük be a narancs héját. Adagoljuk hozzá kanalanként a már kihűlt, főtt krémet. A teljes krém így el is készült. Felével fogjuk megtölteni a kettévágott tésztalapot, majd megszórjuk narancsdarabokkal. Ha kész, fektessük rá a másik lapot, majd a torta tetejét kenjünk meg krémmel.

Már jöhet is a díszítés: érdemes hozzá csillagcsöves nyomózsákot használni. Rajzoljuk meg a nyuszi kontúrját, majd töltsük ki a teljes formát. Végül szórjuk meg az egészet kókuszreszelékkel, a drazsékat pedig ízlés szerint pakoljuk rá, szemnek, szájnak, orrnak, még nyakkendő is lehet belőle.

Ne feledjük, hogy egy jó sütőforma, egy spatula szett vagy tortaszeletelő lapát mindegyik finomsághoz kelleni fog! A torta ne csak finom legyen, hanem tálaláskor is mutatós!

Vigyázzunk! Gyakori vírusok iskolakezdéskor

Hogyan neveljük egészséges táplálkozásra a gyereket?

Mibe csomagoljunk a gyerkőcnek?

Top 5 tízórai/uzsonna

Szezonális alapanyagok a kertből