Megosztás
Értékelés

A 10 legfincsibb, otthon elkészíthető forrócsoki!

0 értékelés
Értékeljen

Ki ne lenne oda egy nagy bögre, finom, illatos, habos forrócsokoládéért? Főleg, ha még otthon is el tudjuk készíteni, ripsz-ropsz kész a bögrényi kényeztetés! Melyek a legfinomabb forrócsokik?

A forrócsokinak kevesen tudnak ellenállni. Különösen a hűvös, esős, vagy hideg, hószállingózós napokban, amikor egy kis melegség és édes íz után vágyakozunk!

A legtöbb kávézó, étterem kiváló forrócsokikkal várja vendégeit. Családi- és baráti társaságban bármikor kérhetünk egyet, vagy akár egyedül is! Ám ha mi otthon, kanapén ücsörögve szeretnénk szürcsölni a forrócsokinkat, annak sincs semmi akadálya! Azért vigyázat: ha túl sokat készítünk, nagy eséllyel mindet meg is isszuk!

Lássuk, milyen forrócsokikkal járunk a legjobban, a legfinomabb alap forrócsokiktól a különlegesebb ízvilágúakig!

1.Étcsokoládés változat – 2 főre:

Az étcsokis forrócsokoládéhoz 100 gramm 70 százalékos étcsokit használjunk fel, valamint 500 milliliter zsíros tejet.

Daraboljuk fel a csokit, majd melegítsük fel a tejet alacsony lángon, és tegyük bele a csokidarabokat. Hagyjuk csak éppen felforrni az egészet, közben állandóan kevergessük. Így a csoki felolvad a tejben, Legvégül kicsit habosítsuk fel, máris kész a forró csábítás!

2.Forrócsoki rummal és fahéjjal – 2 főre:

Szükségünk lesz 6 dkg étcsokoládéra, 6 dl tejre, 1 csomag vaníliás cukorra, 2 evőkanál nem cukrozott kakaóporra, 2 rúd fahéjra és fél deci rumra.

Az étcsokit és a rumot még nem tesszük bele, a többi összetevőket egy edénybe rakjuk és összeforrósítjuk alacsony lángon. Ha felforrtak, belerakhatjuk a rumot és az étcsokoládét is. Jól keverjük meg az egészet, hogy kellően összeálljon.

3.Fehér forrócsoki – 1 főre:

Használjunk fel hozzá 10 dkg fehér csokoládét, 3 deci tejet, egy csipetnyi fahéjat és tejszínhabot.

Vagdossuk fel a fehér csokit, forraljuk fel a tejet, majd melegítsük lassú tűzön, amíg benne el nem olvad. Kitöltve csészébe már díszíthetjük tejszínhabbal, sőt fahéjjal is megszórhatjuk.

4. Habos, tejszínes forró csoki:

Szükségünk lesz hozzá 4 deci tejre, 10 dkg étcsokoládéra 60 százalékos kakaótartalommal, fél csomag vaníliás cukorra, 1 deci tejszínre, tejszínhabra, 1 teáskanál cukorra, egy kevés őrölt fahéjra, illetve egy kis csokireszelékre.

Alacsony lángon keverjük össze a tejszínt, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot, majd a darabokra tört csokit olvasszuk fel egy másik edényben, vízgőz felett. Kezdjük el a tejet is felmelegíteni és keverjük a csokit hozzá. Végül ezt a csokoládés egyveleget keverjük össze a tejszínessel. Melegítsük még pár percig, majd szervírozzuk kis fahéjjal és tejszínhabbal!

5.Chili-s forrócsoki:

Használjunk fel hozzá 225 gramm étcsokoládét, 5 deci tejet, 250 ml habtejszínt, 1 evőkanál nádcukrot és 1 darab chili-t.

Törjük darabokra a csokit és tegyük hőálló tálba. Melegítsük fel a tejszínt, alacsony lángon és öntsük a csokira. Várjunk a keveréssel nagyjából 10 percet, így megfelelően összeáll a mix. Melegítsük fel a tejet is, melybe belerakjuk a karikákra vágott chili-t. Ne forrjon, csak hevüljön fel, ez fontos a chili szempontjából. Cukrot adhatunk hozzá, ha szükséges.  A forrócsokit ezután úgy szolgáljuk fel, hogy a bögrék aljára először rakunk 2-3 teáskanállal a tejszínes csokiból, majd öntsük fel a meleg tejjel. Keverjük meg jól és ihatjuk!

6.Mandulás forrócsoki – 4 főre:

Kell hozzá 15 dkg tejcsoki, 15 dkg étcsoki, 3 deci tej (zsíros), 1 deci rizstej, 10 ml mandulaaroma, egy kevéske só, 4 evőkanál tejszínhab, 1 evőkanál kakaópor és 0,5 deci habtejszín.

A feldarabolt csokikat edénybe tesszük, majd vízgőz felett elkezdjük olvasztani. Hozzáöntjük a kétféle tejet, a habtejszínt, beletesszük a mandulaaromát, majd megszórjuk a sóval is, és felforraljuk az egészet. Végül bögrékbe töltjük, a befejezés rajta pedig tejszínhab és kakaópor.

7.Kókusztejes-rumos forrócsoki – 4 főre:

Használjunk hozzá 15 dkg kakaóvajas fehér csokit, 2,5 deci tejet, 2,5 deci kókusztejet, 2,5 deci habtejszínt, 1 evőkanál rumot és szerecsendiót.

Alacsony lángon kezdjük el melegíteni a tejet, a kókusztejet és a tejszínt. Majd tördeljük bele a csokit, és közben sűrűn keverjük is meg a masszát. Várjunk, míg a csokoládé elolvad, kevergessük még 5 percig. Ha levesszük a tűzről a keveréket, hozzáadhatjuk a rumot. Töltsük ki csészékbe a forrócsokit és szórjuk meg szerecsendióval.

8.Levendulás forrócsoki – 4 főre:

Szükségünk lesz 170 gramm étcsokoládéra, 300 gramm tejcsokoládéra, 500 milliliter tejre, 2 darab levendulára.

Kezdjük el melegíteni a tejet a levendulával együtt. Ha felforr, vegyük le a tűzhelyről vagy kapcsoljuk ki a gázt alatta, majd hagyjuk állni 5 percet. Szűrjük le a tejet és adjuk hozzá a darabokra vágott csokikat. Főzzük közepes lángon, míg a csokik teljesen meg nem olvadnak. Végül habosítsuk mixerrel, töltsük pohárba vagy bögrébe, és készen is vagyunk.

9.Fűszeres forrócsoki – 2 főre:

Mi kell hozzá? 2 dkg étcsoki kakaóval, 4 deci tej, 2 evőkanál nem cukrozott kakaópor, 1 csomag vaníliáscukor, 0,5 evőkanál vaj, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 deci habtejszín, 2 db szegfűszeg, 2 db csillagánizs, 0,5 db fahéjrúd.

Forraljuk fel a tejet a vaníliás cukorral és a belerakott fűszerekkel. Szűrjük le egy másik edénybe. Egy tálban keverjük össze jól a keményítőt, a kakaóport, a tejszínt, majd egy szedőkanálnyi meleg tejjel öntsük le. Így sűrítjük be kevergetés mellett. Forraljuk fel egy nagyon kicsit és vegyük le a tűzről. Törjük bele a csokit és keverjük jól el, hogy teljesen felolvadjon. A vajat végül belekeverjük szintén. Miután bögrékbe töltjük a forrócsokit, tejszínhabot és a kakaóport tehetünk a tetejére.

10.Forrócsoki naranccsal – 4 főre, ajándékba:

Használjunk fel hozzá 5 dkg étcsokit, 1 bögrényi porcukrot, 2,5 dkg tejport, 2,5 dkg nem cukrozott kakaóport, 3 evőkanál színes, narancsos cukorkát és egy kevés sót.

Mindent rakjunk egy literes befőttes üvegbe, rétegezve, majd jól keverjük össze. Töltsük meg a bögrét az italporral 1/3-áig és öntsük fel forró vízzel. Alaposan keverjük össze és fogyasszuk!

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei