Megosztás
Értékelés

Szinte kár beléjük harapni!- A legaranyosabb, legjátékosabb muffinok!

0 értékelés
Értékeljen

Szeretjük a muffint? No és hányfélét próbáltunk már ki? Egy igazi muffinrajongó képes a lehető legtöbb típusnak nekiállni, ami csak fellelhető. Lássuk, melyek a legaranyosabb, legjátékosabb muffinok!

Egy muffin ne csak finom legyen, hanem mutatós is, nem igaz? Formája már önmagában is aranyos és hívogató, de ezt határozottan lehet még cifrázni. Habbal, dekorcukorkákkal, mázzal, sőt máz és különféle cukrok, reszelékek, zabpehelydarabkák kombinálásával, melyekkel kész költeményeket, arcocskákat, szemeket, füleket alkothatunk a muffin tetejére!

Így születnek meg a legmutatósabb típusok, amelyeknek azonban a belseje éppoly ínycsiklandó, mint ahogy kinéznek. Lássunk néhány igazán különleges, játékos megjelenésű muffint, amelyet otthon könnyedén el tud készíteni egy kezdő szakács is!

1. Macifej - muffin tejcsokival, banánnal, mogyorókrémmel

Kell hozzá: 15 dkg liszt, 15 dkg puha margarin, 15 dkg cukor, 8 dkg tejcsoki darabokra vágva, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 3 tojás, 3 puha banán, 1 citrom héja (alaposan megmosva), vagy egy teáskanál bolti reszelt citromhéj, kevéske só.

A mogyorókrémhez: 2,5 dkg porcukor, 12 dkg mogyoró pörkölve, 5 dkg margarin, kevés kakaópor, kikevert porcukor, cukoríró vagy néhány vízcsepp, egy kis marcipán és színes cukrok.

A puha margarint a cukor és a vaníliás cukor társaságában jól összekeverjük. Legyen egészen habos. A tojásokat darabonként adjuk hozzá, keverjük el, majd tegyük bele az összetört banánokat is. A lisztet keverjük el a sütőporral, a citromhéjjal és adjuk hozzá az előbbi masszához. Végül keverjük bele a tejcsoki darabokat.

A tésztát töltsük bele a muffin formákba – vigyázat, sose legyen a felénél magasabbra töltve, mert sütéskor kifolyik -, majd melegítsük elő a sütőt 170 fokra és süssük a muffinokat kb. 20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

Készítsük el a krémet is: a mogyorót krémes állagúra kell darálni. Ha készen van, adjuk a porcukrot hozzá. Olvasszuk fel a margarint és ezt is keverjük hozzá. Robotgéppel vegyítsük őket össze és hűtsük le a masszát. Csak utána kenhetjük meg vele a muffinok tetejét.

A maci arcnak ez lesz az alapja. Magát az arcot azonban fehér marcipánból készítjük: formázunk egy korongot belőle, illetve szintén ebből készítjük a két fület mindegyik muffinra. Ha fehér helyett barna macifüleket készítenénk, elég a marcipánhoz egy kis kakaóport keverni formázáskor. A maci orra színes cukorból lesz, a szemek szintén, de cukorírót használjunk a felragasztáshoz, ahogyan a szájat is ezzel fogjuk megrajzolni. Készen is van a muffin maci!

2. Rénszarvas muffin – mandulával és meggyel

Kell hozzá: 15 dkg liszt, 15 dkg puha margarin, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 1, 5 deci tej, kevéske só, 1 citrom héja (alaposan megmosva), vagy fél teáskanál bolti reszelt citromhéj, 10 dkg mandula, 15 dkg kimagozott meggy (meggybefőtt, jól lecsepegtetve).

A rumos csokikrém összetevői: 15 dkg puha margarin, 6 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor (holland), 5 dkg étcsokoládé megolvasztva, kevéske só, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 deci tejszín, 1,5 teáskanál rum aroma.

A díszítéshez használjunk fel piros cukrokat (orr), fehér cukrokat (szemek), piskóta tallérokat illetve mini pereceket a szarvaknak.

Első lépésként pirítsuk meg a mandulát. Szárazon pirítsuk és figyeljünk rá alaposan, ne kapjon oda. A sütő legyen előmelegítve 175 fokra. Készítsük el a tésztát: keverjük össze egy tálban a margarint, cukrot, vaníliás cukrot, majd darabonként adagoljuk hozzá a tojásokat és keverjük jól össze. A lisztet keverjük össze sóval, sütőporral, citromhéjjal, illetve kerüljön bele a mandula és a meggy is. Keverjük ezt is jól össze, majd öntsük hozzá a tejet, állandó keverés mellett. Ha készen van a tészta, beletölthetjük a muffin formákba. Itt is ügyeljünk rá, hogy ne töltsük a félénél, háromnegyedénél magasabbra a formákban! Sütőbe téve kb. 20 perc alatt aranybarnára sülnek.

A csokikrémhez egy tálban vegyítsük össze a margarint, a porcukrot, a kakaóport és a sót. Tegyük bele a vanília kivonatot és a rum aromát, aztán olvasszuk fel vízgőz felett az étcsokit, hagyjuk kissé kihűlni és azt is keverjük hozzá. Legvégül kerüljön bele a tejszín, és irány a hűtő, ahol krém lesz belőle. Ezzel fogjuk megkenni a muffinokat.

Végezetül készüljön el a muffin „arca”! A rénszarvas pofák kialakításához a rumos krémre piskóta tallérokat teszünk. Ez lesz a pofa alsó fele, melyre orrként egy piros cukorkát helyezünk, a szemeket fehér cukorkából készítjük – csokikrémmel oda tudjuk ragasztani őket. Végül illesszük a fejhez a szarvakat is apró perecekből. A csokikrémből egy leheletnyit használjunk fel arra, hogy a rénszarvas szemekbe szemgolyót rajzoljunk! Máris kész a rénszarvas muffin!

Vigyázzunk! Gyakori vírusok iskolakezdéskor

Hogyan neveljük egészséges táplálkozásra a gyereket?

Mibe csomagoljunk a gyerkőcnek?

Top 5 tízórai/uzsonna

Szezonális alapanyagok a kertből