Megosztás
Értékelés

Farsangi kedvenc: az igazi kocsonya

0 értékelés
Értékeljen

A farsang időszakában, ahol szeretik, nem hiányozhat a kocsonya a házi finomságok közül! Ez a hagyományos étel minden európai kultúrában megtalálható, az első magyar írásos emlék róla évszázadokkal ezelőtti.

A kocsonya egy igazi tradícionális étel, melyet a farsangi időszakban előszeretettel készítenek. A pogácsa, a fánk, a káposzta, tepertő, disznóhús és kolbász mellett egyik jellegzetes finomsága ennek a bolondozós, ünneplős, mulatságokkal teli időszaknak.

Nemcsak hazánkban ismerik és szeretik a kocsonyát. Egész Európában népszerű hagyományos eledel. Franciaországból származik elkészítési módjának első leírása, 1395-ből. Készítenek kocsonyát a németek, a szláv népek, az oroszok, a franciák, a koreaiak és a zsidó konyhának is megvan a maga kocsonya különlegessége, mely csirke bőrrel, lábbal és csonttal készül.

Magyarországon 1544-es keltezésű az első kocsonya recept, ez a legelső írásos emlékünk róla. A „pislog, mint béka a kocsonyában” mondás is egy megtörtént, vicces eseményen alapul, amikoris egy miskolci vendéglőben a vendéglősné nem vette észre a pince sötétjében, hogy belemászott egy béka a még meg nem dermedt kocsonyába és nem tudok kijönni belőle. A vendégeknek az élő békás kocsonyát szolgálták fel, innen jött a mulatságos mondás: „pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka!”

Hogyan készül?

A kocsonya hideg étel, melyet a disznó zsírosabb, csontosabb, porcosabb részeiből készítenek, belekerül a malac feje, füle, farka, a köröm és a bőrke is. Az összetevőket igen magas hőfokon abálják, fűszerekkel és zöldségekkel. A fűszerekből elsősorban só, szemes bors, piros paprika, cseresznyepaprika és fokhagyma megy bele.

A kocsonya állagát az adja, hogy a kollagén a szaruképletekből kioldódik. Ha készen van, ülepednie kell, így aztán lehűtik vagy leszűrik. A húsokat kiszedik egy külön tálra, majd rákerül a már zsírtalanított lé is. A kocsonyát ezután hűvös helyen tárolják és bekövetkezik a zselésedés. A hidegben megszilárdult kocsonya hidegen fogyasztandó, kenyeret szokás kínálni hozzá.

Egy jellegzetes sertéskocsonya elkészítéséhez a disznó felhasznált, megtisztított részeit feltesszük egy nagy lábosban főni, annyi vízzel, amennyi ellepi. Enyhén megsózzuk. Egy kilónyi húsra fél fej, félbe vágott fokhagymát teszünk és pár szem fekete borsot. Vöröshagymát is rakunk bele. Lefedjük, majd főzzük alacsony lángon.

Beletelik 3, de inkább 4 órába, mire lejönnek a húsok a csontról. A lébe érdemes még kilónként 2 gerezdnyi fokhagymát is rakni és beleforgatni. A kocsonya tetejéről távolítsuk el a sok zsírt, majd szedjük ki a húsokat, csontozzuk ki és tegyük egy mély tálba vagy több kisebb, de hasonlóan mély tányérba. Mindegyikre jusson egyenlő mennyiségben mindenféle hús.

Ezután önthető rá a leszűrt lé, majd következik a hűtés. Ha nem tudjuk valamilyen hideg helyiségbe vinni, hűtőben is összeáll egy éjjel alatt a kocsonya. A fogyasztáshoz érdemes mellé közönséges almaecetet, sót és pirospaprikát is előkészíteni.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei