Megosztás
Értékelés

Mit eszünk farsangkor? - Top 10 magyar farsangi finomság

0 értékelés
Értékeljen

A tél kétségtelenül legvidámabb időszaka a farsang: január 6-án, vízkeresztkor elkezdődik és hamvazószerdáig tart, ünnepségekkel, mulatságokkal, lakomával! A farsangnak a népszokásaival együtt megvannak a jellegzetes ételei is.

A farsang hallatán manapság főleg ünnepségekre, bolondozásra, iskolai rendezvényekre gondolunk. A farsang valójában annak az időszaknak az elnevezése, amely vidám mulatságokat, bálokat, ünnepségeket, lakomákat foglal magába. Már január 6-án, vízkeresztkor kezdetét veszi a farsangi időszak és eltart hamvazószerdáig, a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig.

A farsanghoz vallási ünnep valójában nem kötődik, de néphagyományokban annál gazdagabb ez az időszak. A karnevál a legjelentősebb eseménye - magyarul ez a „farsang farka”. A karnevál időszaka a farsangvasárnap és húshagyó kedd közötti három nap: tulajdonképpen télbúcsúztatás, sok-sok mulatsággal. A mohácsi busójárás, mint magyar jellegzetesség, szintén a híres télbúcsúztató mulatságok egyike.

A farsangnak a népszokások mellett megvannak a hagyományos ételei is.

A farsangvasárnapot megelőző csütörtök a torkos csütörtök, kövércsütörtök vagy zabáló csütörtök– a farsang legkülönlegesebb napjai közé tartozik. Ilyenkor szokás sokat enni a zsíros farsangi ételekből és a fánkból. Megengedett torkosabban étkezni a szokásosnál.

A régebbi időkben a kövércsütörtökön Szeged vidékén jó zsíros ételeket főztek és a hiedelem miatt ettek jó sokat, hogy bő lesz a termés, a disznók pedig szép kövérre híznak.  Az Ipoly vidékén ilyenkor pogácsát, kolbászt, húst, káposztát, tepertőt fogyasztottak az emberek. A Mura vidékén szintén a káposzta, illetve a disznóhús, a kocsonya, a jellegzetes farsangi fánk készítése volt a szokás, mellé bort és pálinkát iszogattak.

A Szerémségben régen az első napon sütött fánkot abban a hitben ették, hogy ez megvédi a vihartól a háztetőt. Szokás volt a farsangi ételek maradékát megszárítani, majd porrá törve az állatok ételébe keverni, hogy meggyógyítsák őket vele.

A Tápió környéki falvakban a kocsonya mellett a farsangi fánk és a forgácsfánk is népszerű étel.

A cél mindig az, hogy az ételek hamvazószerdáig mindenképp elfogyjanak. A Szerémségben például ezen a napon már csak krumplilevest és lepényfélét, azaz bodagot ettek.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei