Megosztás
Értékelés

Fánk spanyolosan: Churros, az egyszerű és tökéletes édesség

0 értékelés
Értékeljen
A legnagyobb fánkrajongóknak talán bemutatni sem kell ezt a csodás spanyol finomságot! A Churros ötlete birkapásztoroktól származik, mára azonban rengetegen készítik és szeretik. 

A spanyoloknak is van saját fánkjuk – a Churros fogyasztásának nagy élvezettel hódolnak. Ez a latin édesség nem újkeletű, évszázadokra nyúlik vissza a követése . Birkapásztoroktól származik az ötlet, ők készítettek először Churros-t.

A fánk a nevét is a juhfajtáról kapta, melyre a pásztorok vigyáztak. Mivel a hegyekben nemigen lehetett egyéb főtt ételt készíteni, mint tűz felett sütött kenyeret, létrehozták ennek könnyebben átsüthető változatát: a kenyeret hosszúkásra és csillag formájúra alakították, így egyszerűbben átsül és kívülről is ropog. Ezt mártogatták fahéjas cukorba.  A juhfajta szarvára az elkészült sütemény igencsak emlékeztetett, így született meg a Churros név. A spanyol finomságot az 1500-as évek elején Dél-Amerikába is átvitték, így Kuba-szerte is igen népszerű sütemény.

A Churrost nem nehéz elkészíteni

Szükségünk lesz hozzá 15 dkg finomlisztre, 8 dkg vajra, 2,5 deciliter vízre, 2 tojásra, 2 evőkanál barna cukorra, egy kevés sóra, fél teáskanál vanília aromára, 2 deciliter olajra, hogy kisüssük. Végül kelleni fog a mártogatáshoz fahéj és kristálycukor keveréke, illetve, ha tetszik, csokoládés puding.

Forraljuk fel együtt a vizet, vajat, sót és a barna cukrot. Majd csökkentsük le a lángot, tegyük az edénybe a lisztet is és keverjük meg jól az egészet. Kevergetni addig kell, amíg olyan masszát nem kapunk, hogy az fazék szélétől is elválik.

Hagyjuk a tésztát kihűlni, majd a tojásokat és a vanília aromát is adjuk hozzá. Keverjük össze mixerrel. Ha a tészta készen van, habzsákkal fogjuk a formákat megcsinálni. Ebbe töltjük bele a masszát.

Célszerű előtte a forró olajat előkészíteni, így a masszából megformázott, nagyjából 5-10 centiméteres fánkcsíkokat már tehetjük is az olajba. Ha a csíkokat nem tudjuk leválasztani kinyomás után, ollóval is levághatjuk őket (amit szigorúan csak a konyhában használunk).

Az olajtól nem messze készítsük elő a fahéjas-cukros keveréket is, hogy amint egy-egy Churros lecsöpög, forgathassuk a keverékbe.

A Churros fánkcsíkokat elég kicsit pirulósra megsütni, már készen is vannak. Ha a fahéjas-cukros külső mellett csokis pudingot is kínálnánk hozzá mártogatósnak, a tálalás előtt célszerű a pudingot is megfőzni.

Jó étvágyat hozzá!

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei