Megosztás
Értékelés

A legjobb süteménydíszitési tippek

0 értékelés
Értékeljen
Süteményt készítünk, netán többet is? Születésnapra, bulira, vagy valamilyen komolyabb rendezvényre – például eljegyzésre – készülünk? Hogyan díszítsünk megfelelően egy süteményt? 

A díszítés az egyik legszebb feladat, miután magával a süteménnyel elkészültünk. Igen ám, de mi a teendő, ha ott fekszik előttünk a szépséges torta vagy a mini sütemények, de nincs ötletünk a dekorálásukra?

Előszöris érdemes eldöntenünk, milyen típusú dekorációt válasszunk. Ha szeretjük a tejszínes, krémes technikákat és ügyesen is bánunk velük, bátran szavazhatunk rájuk. Ezek közé tartozik a vajas krémes, tejszínhabos befedés, mely az esetleges hibákat, kidudorodásokat is eltakarja. Késsel is könnyen elsimíthatjuk a sütemény tetejét. Ráadásul könnyen varázsolhatunk belőlük ízeket is: vaníliásat, csokisat, citromosat, kávésat, epreset

A díszítések terén külön hangsúlyt érdemel az ún. Royal Icing (lényegében cukormáz), mely fehér, gyorsan száradó alapanyag – gyönyörű alkotásokat formázhatunk belőle, így virágokat, leveleket, csipkemintát például. Egy tojás fehérjéből, 25 dkg porcukorból és két csepp citromlé felhasználásával készül. Egy fehér, krémmel bevont sütemény tetején ideális dekoráció.

Cukorpasztával viszonylag könnyű süteményt díszíteni. A nyújtható cukorpasztával egyszerű dolgozni és ideális minták, évszámok, formák készítésére a süti tetejére. Mivel több színben kapható, a legváltozatosabb dekorációkat érhetjük el vele, de borításként is használhatjuk.

Kisebb méretű sütiken – így muffinokon például – tökéletesen mutat a habos, csavart díszítés, könnyed, levegős habbal. Elkészítéséhez mixerre van szükségünk, de ha megvan, csodásan tud mutatni. Ráadásul a tetejére egyéb dekorációt is szórhatunk! Hátránya, hogy legjobb a tálalás előtt rátenni a habot, különben nincs olyan lenyűgöző hatása.

A pasztillázsból ugyancsak igazi műremekeket lehet formázni, akár egy mesebeli házikót is készíthetünk a torta tetejére. Gyorsan szárad, ezért inkább profiknak ajánlott a használata.

A modellező masszákkal ugyancsak remek sütemény díszeket alkothatunk – népszerű a gyermekek körében is, hiszen maguk is részt vehetnek a segítségével a finomságok kidíszítésében.

Szintén csodálatos és aprólékos díszeket készíthetünk fondant segítségével. Figurákhoz, díszekhez, virágokhoz egyaránt felhasználható, de ragasztó anyagként is hasznos.

A fenti megoldások mellett azonban számos egyszerűbb és mutatós sütemény-díszítés létezik. Ha kevesebbet szeretnénk bajlódni a dekorációval, vagy csupán nincs elég időnk rá, válasszuk az alábbi díszítési technikákat:

- Gyümölcsök: friss gyümölcs darabok, aszalt gyümölcsök, olyan formába elrendezve, ahogy tetszik. Rakosgathatjuk virág alakba, gyümölcs- vagy állatfigura formába. Kandírozott gyümölccsel, dzsemmel szintén dekorálhatunk.

- Ehető virágok: az ehető virágdekorációk mindig nagyon mutatósak és eleganciát kölcsönöznek a süteménynek. Csak helyezzük el őket rajta ízlésesen, hogy jól érvényesülhessenek.

- Cukorkák: tökéletes süti díszek válhatnak belőlük, bármilyen elrendezésben!

- Olvasztott csoki: a megolvasztott csokoládéval könnyű dekorálni, ráadásul szinte minden süteményhez illik és nagy sikert arat.

- Kakaópor vagy csokoládé: a véletlenszerűen szórt csokireszelék, a kakaópor, a kisebb csokidarabkák a süteményen ugyancsak remekül díszítenek.

- Dió: a diót is lehet darálva, darabkákra szelve dekorációnak használni, de akár felébe vágva is szépen mutat a torta szélén végigrakosgatva.

- Kókusz: a kókuszreszeléket sem kell bemutatni – díszítés szempontjából ideális, sőt ételszínezékkel más árnyalatot is kaphat.

- Összemorzsolt linzertészta (streusel): ez is remek megoldás a sütemény tetejének befejezéséhez. Ízléses és finom!

- Karamella: a folyékony karamella a süteményeket kitűnően díszítheti, ha ügyesen tudunk vele bánni!

Vigyázzunk! Gyakori vírusok iskolakezdéskor

Hogyan neveljük egészséges táplálkozásra a gyereket?

Mibe csomagoljunk a gyerkőcnek?

Top 5 tízórai/uzsonna

Szezonális alapanyagok a kertből