Megosztás
Értékelés

Higiéniás alapszabályok: így takarítsuk a konyhát

0 értékelés
Értékeljen
Hogy modern és hatékony mosószerekkel dolgozunk vagy éppen az ugyanolyan tökéletes házi praktikákkal, lényegében mindegy – a konyha tisztántartása alapvető higiéniai szabályokat is megkövetel.

A konyha otthonunk olyan területe, ahol ételeink készülnek – így aztán itt a legeslegfontosabb, hogy minden kellően higiénikus legyen. Nem könnyű persze megvalósítani rendszeresen, főleg, ha sokan ülik körül a családi asztalt. De törekedni kell rá.

A konyha tisztántartásának alapszabályai között érdemes előszöris megemlíteni, hogy a legegyszerűbb, ha mindig kéznél vannak a dolgok. Így például a szemeteskuka; egy tároló azoknak a dolgoknak, melyek nem a konyhához tartoznak; a mosogatószer és egyéb konyhai tisztítószerek; szivacs és súroló a leragadt élelmiszermaradékokhoz; seprű, rongy (felmosó felszerelés) illetve porszívó. Ha nem kell minden alkalommal hosszas keresgélést végezni a megtalálásukhoz, már lépéselőnyben vagyunk.

Ahhoz, hogy a konyha kellően higiénikus legyen, az alábbi szabályokat tartsuk be:

 - Mossunk mindig kezet meleg vízben, szappanos vízzel; kössük hátra a hajunkat a konyhai teendők közben. Lehetőleg ne viseljünk sminket vagy körömlakkot és mindig vegyük le az óránkat, ékszereinket, mielőtt főzünk.

 - Tűrjük fel a póló, ing ujját. Érdemes felvennünk egy tiszta kötényt. Ne viseljünk nyitott elejű lábbelit. Ha van rajtunk valamilyen sérülés, vágás, azt mindenképpen fedjük be sebtapasszal!

 - A tökéletes konyhai higiénia érdekében mindig győződjünk meg arról, hogy minden felületet alaposan letöröltünk; hogy minden felszerelés a sütés-főzéshez tiszta és száraz.

 - A mosogató legyen mindig kimosva, lesúrolva, miután kész vagyunk a mosogatással. A szivacsokat és rongyokat sem árt olykor kimosni szappanos vízzel, átöblíteni, vagy berakni a mosógépbe a piszkos ruhákkal együtt.

 - Az edényeket érdemes beáztatni, így könnyebben kitisztíthatóak lesznek majd. A nagyobb darabokat ne a vízben tároljuk erre az időre, hanem töltsük meg mosószeres vízzel és álljanak a munkafelületen. Amíg áznak az edények a mosogatóvízben, könnyen letörölhetjük a konyhai felületeket, hogy haladjunk.

 - Bizonyosodjunk meg, hogy nem folyik a szemeteskukából semmi! A padló sose legyen nedves – gyakran mossuk fel, de hagyjuk kellően megszáradni, mielőtt nekifogunk valaminek.

 

 - Ne használjunk semmiképp lejárt ételt, mindig nézzük meg (és szagoljuk meg) az élelmiszert, mielőtt elkezdünk vele dolgozni! Komoly betegségektől kímélhetjük meg magunkat. Sose szeleteljünk nyers húst, majd pedig egyéb élelmiszert ugyanazon a vágódeszkán! A deszkát a nyers hús felvágása után nagyon alaposan el kell mosni!

 - Mindig mossuk meg az ételeket főzés előtt. A konyhai felület, ahol az étel készül, mindig legyen tiszta és rendezett. Minden élelmiszer típushoz, melyhez hozzányúlunk, új eszközt vegyünk elő. Ne tartsuk a húst túl sok ideig a hűtőszekrényen kívül.

 - Vigyázzunk, hogy ne köhögjünk és tüsszögjünk az ételre készítése közben (de egyébként se).

 - Mossuk meg a zöldségeket is kellően, mielőtt megfőzzük őket. Ha egy kanállal belekóstolunk a készülő ételbe, majd lenyaljuk a kanalat, soha ne tegyük azt vissza az élelmiszerbe!

Amennyiben az alapvető konyhai higiéniai szabályokat betartjuk, magunk és családunk biztonságát is biztosítjuk!

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei