Megosztás
Értékelés

Négy alap süti - Miben segíthet a gyerek karácsonykor?

0 értékelés
Értékeljen
Ha korábban is szívesen segített, kíváncsiskodott a lurkó a konyhában, a karácsonyi időszak alkalmas csak igazán arra, hogy együtt készíthessük a süteményeket. No de milyeneket? 

Mit süssünk karácsonyra?

Minden évben megvannak azok a sütemény fajták, amelyeket mindenki szeret is ismer, és amelyek nem hiányozhatnak az asztalról. A karácsonyhoz tartoznak! De milyen süteményeket süthetnénk, amelyek elkészítésében a gyermekek is részt tudnak venni? Ha a tészta formázása már megy, akkor nem lesz nagy gond velük, de ehhez olyan receptek kellenek, amiket könnyedén megoldhatunk kisgyermekekkel együtt!

1.Mézeskalács: nélküle nincs is karácsony…! Bármelyik mézeskalács recept kiváló lehet, válasszunk egyet és készítsük el a fűszeres, gyömbéres illatú, édes tésztát. Ha összegyúrtuk a tésztát, pihentessük mindenképp pár órát (vagy egy éjszakát) hűtőben. Ezután jöhet a közös munka: nyújtsuk ki a tésztát közepesen vastagra, ezután előkerülhetnek a legkülönfélébb szaggató formák! A lurkó nagyon élvezi majd a süti formák kiszúrását, díszítését!

Mézeskalács házikót sablon alapján ugyancsak készíthetünk. A dekoráció a mézeskalács tetején klasszikusan porcukros tojáshab, de lehet dekorcukorka vagy egyéb is. Utóbbiakat még a sütés előtt rakosgassuk a mézeskalácsra, a habot viszont kihűlés után lehet rátenni.

2.Linzer: a karácsony másik dekoratív süteménye! A diós linzer klasszikus receptjéhez az alábbi hozzávalókat használjuk: 40 dkg finomlisztet, 10 dkg darált diót, egy kis sót, 15 dkg porcukrot, 30 dkg sütőmargarint, 1 tojás sárgáját és fél teáskanál őrölt fahéjat. Tölteléknek 35 dkg sárgabarackíz (lekvár) kell még, a lekenéséhez még egy tojás, illetve annyi dió (vagy mogyoró) a tetejére, amennyi egy markunkban elfér.

 

Dolgozzuk össze a lisztet a sóval, dióval, fahéjjal, majd rakjuk rá a margarint is. Ne legyen darabos a tészta, ha ezt elértük, mehet bele a tojássárgája és a porcukor. Akkor jó, ha a tál falától a tészta elválik. Rakjuk a hűtőbe egy-két óra hosszára. 

Majd vegyük ki és simítsuk ki 4 mm vastagságúra. Cakkos szélű kiszúróval vágjuk ki a formákat – ebben nagy segítségünkre lehet a lurkó is! A formák felének közepére egy-egy kis lyukat is készítünk (kisméretű pogácsaszaggatóval ideális).

Ha kész, a tepsibe sütőpapírt fektetünk és erre rakosgatjuk a sütiket. Előmelegített sütőben, 180 fokon negyedóráig sütjük a linzer karikákat, de a lyukas közepűeket egy másik tepsiben sütjük majd ki. Ezek tetejét megkenjünk tojással és rászórjuk az apróra vágott diót vagy mogyorót. A már kihűlt „alsó” karikákat kell megkenni lekvárral, majd ráilleszteni a lyukas közepű karikákat.

3.Muffin: a muffinok a legkülönfélébb változatokban készülhetnek, ezért szinte megunhatatlanok, ráadásul a gyerekek kedvencei! Sokat is segíthetnek nekünk az elkészítésükben. Kifejezetten karácsonyra ajánlott muffinok a dupla csokis muffin, a gesztenyés-, a csokoládés-narancsos, vagy az almáspite-muffin változat.

 

Mindegyikhez találhatunk kiváló recepteket. Fontos tudn, hogy a muffinformát nem szabad a tésztával teljesen a tetejéig tölteni, mert akkor könnyen kitüremkedik belőle sütéskor és nem lesz szép. Süssük a muffinokat előmelegített sütőben és ne nyissuk ki a sütőt az első negyed órában. Ezen kívül legjobb, ha a tészta minőségét a sütési idő vége felé pálcikás szúrópróbával végezzük.

Mielőtt kivesszük a formából, pihentessük kicsit, akkor biztosan könnyen ki tudjuk majd venni.  A díszítés ugyanúgy mehet rá porcukros tojáshabbal, mint a mézeskalács esetében, de bármilyen dekorációt kitalálhatunk!

4.Lekváros amaretti: fél óra alatt elkészül. 3 darab tojásfehérje, 20 dkg cukor, 5 dkg baracklekvár, 30 dkg őrölt mandula, porcukor a beforgatáshoz és két csepp aroma kell hozzá (keserűmandulás).

Keverjük össze a tojásfehérjéket a cukorral, a mandulával és az aromával. Ha megvan a tészta, tegyük fóliába és hűtsük egy órán át. Vegyük ki a hűtőből, a gyermek segítségével formázzunk belőle gombócokat, majd forgassuk a porcukorba (ezt ügyesen megoldja!). A sütőlemezt vagy tepsit béleljük sütőpapírral és erre rakosgassuk a gombócokat. Közepükbe fúrjunk egy kis lyukat. A lekvárt legegyszerűbb a mázhoz hasonlóan zacskóba tölteni, kivágni a végét és így folyatni a lyukakba.  Süssük 180 fokon a sütiket negyed óráig, majd hűtsük le. Dobozban kiválóan tárolhatóak.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei