Megosztás
Értékelés

Karácsonyi szokások és ételek

0 értékelés
Értékeljen
Az egykori karácsonyi szokásokból mára kevés maradt meg, de annyi bizonyos, hogy ami az ételeket illeti, minden háznál kialakult, ki mit tesz az asztalra a kifejezetten ünnepi fogásokból.

Az advent időszakának kezdetekor már mosolyognak ránk a becsomagolt bejglik a pékségek polcain, emlékeztetve minket arra, hogy lassan elérkezik a karcsony és vele együtt az ekkor szokásos, hagyományos ételek készítése.

Bár az idők során számos szokás megkopott, a karácsonyi asztalt ma sem lehet elképzelni anélkül, hogy ne legyen rajta bejgli illetve az ilyenkor szokásos, hagyományos ételek.

 

A katolikus családok a hagyomány szerint december 24-én böjtöt tartanak, ennek keretében este böjti vacsorát esznek, melynek összetétele eredetileg alma - mely a családi összetartozást szimbolizálja -, dió, méz és fokhagyma volt, bableves, melyet hús nélkül fogyasztottak és természetesen a mákos guba vagy mákos tészta.

Egykor a karácsonyi ételeknek mágikus jelentőséget tulajdonítottak: a bőséget a mák, a bab és a borsó jelképezte, a fokhagyma az egészséget biztosította, a dió a rontás elkerülésére szolgált. Az almát a böjti vacsora után elosztották annyi részre, ahányan vannak és megették, hogy a család kerek, összetartó maradjon. Más vidékeken kútba dobták és vízkeresztkor vették ki onnan, majd együtt elfogyasztották – az egészség érdekében.

 

Manapság inkább halat, töltött káposztát tálalnak fel ezen az estén a családokban. A hal azért hagyományos karácsonyi fogás, mert Krisztus-jelkép. Úgy tért vissza Jónás a hal gyomrából, ahogyan Krisztus feltámadt halottaiból.  Sok családban a hal, halkocsonya vagy halászlé elmaradhatatlan – a halászlé mellett azonban karácsony másnapján a különféle korhely- illetve káposztaleveseket is készítik, de az orja- és a malacleves is szokás.

Mások inkább pulykát fogyasztanak ilyenkor, egészben megsütve vagy gesztenyével töltve. Karácsonykor szokás szárnyast fogyasztani – a pulyka mellett sült kacsát, libát, csirkét töltve -, de újévkor nem, ugyanis a szárnyas hátrafelé kapar, vagyis az újévre nézve nem szerencsés. (Ezért sütnek szilveszterkor malacot, amely az orrával előrefelé túr.)

Vannak családok, ahol a disznóvágást is karácsony előtt ejtik meg, így van bőven a töltött káposztába hús, de hurkából, kolbászból is sokat készítenek, melyből kerül természetesen az ünnepi asztalra.

Ami a köreteket illeti, az ecetes krumplisaláta remekül illik pulykához, halhoz, ezért sokak által készített köret az ünnep alkalmával. Ugyanígy a francia saláta is, mely ízvilágát tekintve tökéletes kiegészítő ezekhez a húsételekhez.

A desszertek között a mákos vagy diós bejgli, a zserbó jellemzően karácsonyi sütemény, de persze helye van az ünnepi asztalon a mézeskalácsnak, a linzer karikának, mézes- és mandulás keksznek, habkarikának, kuglófnak vagy a család nagy kedvenceinek is, bármi legyen az!

 

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei