Megosztás
Értékelés

Hogyan készítsük el a karácsonyi halat?

0 értékelés
Értékeljen
Karácsony előestéjén halat, halászlét szokás enni. De mi a helyzet, ha nem tudjuk eldönteni, hogyan is készítsük el, milyen formában tálaljuk? Íme néhány ötlet.

Számos magyar családban szenteste halat szolgálnak fel a böjtölős menü keretében. Van, aki a halászlére esküszik, mások azonban rántott vagy egyéb módon elkészített sült halat fogyasztanak. Mindkettőnek nehéz ellenállni, annyi bizonyos! De hogyan érdemes készíteni a halat és mit használjunk fel hozzá? Lássunk néhány ötletet.

Rántott hal

A rántott halhoz négy szelet halra lesz szükségünk, ami lehet ponty, tonhal, vagy szinte bármilyen folyami hal, amit szeretünk.

A hozzávalók: 50 dkg liszt, ugyanennyi zsemlemorzsa, 2 tojás, 5 deci tej, 2 gerezd fokhagyma, illetve só és bors, ízesítésnek.

Készítsük elő a tejet egy tálba és az apróra zúzott fokhagymát szórjuk bele. Ebbe a lébe fektessük bele a halakat ázni egy óra hosszára. Ha kivettük őket, itassuk fel róluk a nedvességet, majd fűszerezzük mind a két oldalukat. Készítsük elő egy tányérra a lisztet, egy másikba a felvert tojást. Forgassuk a halszeleteket először a lisztbe, majd a tojásba.

Vegyünk elő egy kellő nagyságú serpenyőt, melegítsük fel benne az olajat és rakosgassuk bele a halszeleteket. Ellenőrizzük a sülés folyamatát, 5-10 perc alatt készre süthetjük őket.

Sült hal másképp

Készíthetjük a karácsonyi halat egyéb módszerrel is. A sült halhoz megpucolva használjunk fel 1,5 kg pontyot illetve 1,5 kg amurt. Szerezzünk be hozzájuk halas fűszerkeveréket. Ezen kívül só kell hozzá ízlés szerint, valamint 1 deci napraforgó olaj.

A halak tisztításához kifejezetten erre a célra készült eszközöket érdemes használni, rozsdamentes acélból. Ezek a halolló, a filézőkés és a halszálka csipesz - a hal bontására, pikkelyezésére, darabolására. Segítségükkel szakszerűen meg tudjuk megtisztítani a halat sütés előtt.

 

Sózzuk be a megtisztított halakat, majd mindkét oldalukat vagdossuk be: ejtsünk több vágást a ponty hátrészén sűrű egymásutánban. Az amur esetében elég három vagy négy vágás, de a farok részen több vágás szükséges. Majd tegyük félre állni a halakat, kicsit kevesebb, mint háromnegyed órára. 

Ezután a halak belső részét is fűszerezzük meg, de tehetünk rájuk még kívülről is fűszert.

Készítsük elő a tepsit, amiben majd sütjük: béleljük ki sütőpapírral (szilikonossal), majd fektessük bele a halakat és locsoljuk le olajjal.

A sütő legyen előmelegítve 180 fokra, mielőtt betesszük a halakat. Elég neki 50 perc, míg elkészül, de sütés közben időnként meg kell locsolni a halakat a lével, amiben sülnek. Már készen is van a tökéletes hal, hívogató illattal!

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei