Megosztás
Értékelés

Milyen a jó kalács?

0 értékelés
Értékeljen
Ennénk egy jó kis kalácsot? A boltokban mindig találunk, de legjobb, ha otthon sütjük ki! De mi is a kalács és milyen az igazi?

Nagyszabású reggelik, vacsorák, de leginkább ünnepek közkedvelt étele a kalács. Különösen húsvétkor fogalmazódik meg a kérdés, honnan kerüljön kalács az asztalra, boltból vagy a saját sütőnkből? De mi is a kalács és hogyan készül?

A kalács tulajdonképpen édes ízesítésű, kelt tésztás kenyérféle. Tojással, vajjal és persze cukorral készítik. A ma is fogyasztott kalácsot Normandiából származtatják. Ott készítettek igazi kalácsremekeket a helyi vaj felhasználásával. Másrészt azonban a mai kalács ősének számít a zsidók által készített barchesz is, melyet ünnepeken szolgáltak fel. Kalácsot manapság főleg nálunk, Kelet-Európában, nyugatabbra pedig a lengyeleknél és a franciáknál lehet kapni. No és úgy tűnik, mi szeretjük a legjobban!Hogy milyen a jó kalács? Önmagában fogyasztva is kiváló. Persze, sokan kiegészítik a kalács ízét egy kis dzsemmel vagy vajjal. Tökéletes uzsonnára is – szinte hívogat!

A kalácsot, akármilyen formába is sodorjuk és bármivel ízesítjük is azután, alapvetően átszitált liszttel készítjük. Így érjük el a levegősebb tésztát. Érdemes sikért is hozzáadni, de csak nagyon keveset. A tésztába egy leheletnyi sót szokás szórni, így az ízek intenzívebbek lesznek.

Hogy mit teszünk még a tésztába, az ízlés kérdése. Leggyakoribb a kakaópor, lehet a kalács egyik fele kakaós, a másik pedig nem, vagy a tészta egésze az. Mákos, diós, túrós kalácsot egyaránt alkothatunk. A tészta nagyon kellemes ízt kap egy kis vaníliától, mazsolától, reszelt narancs- vagy citromhéjtól.A tésztagolyót aztán lehet fonni vagy tekerni, hajtogatni. Célszerű a fonatokat önmagukban is kissé megcsavarni, mielőtt összefonjuk őket, mert így sokkal levegősebb kalácsot alkotunk. Valójában csak rajtunk múlik, hogy ezután rudat, brióst, kiflit, csigát, fonott- vagy csavart kalácsot készítünk a tésztából, különféle összefonási, összeillesztési technikákkal. Persze lehet belőle klasszikus, sima kalács is.

Mielőtt sütjük, a kalácsot mindig le kell kenni. A kenőanyag lehet csak tojássárgája, csak tej, elhabart tojás vagy tej és tojássárgája. Jöhet a tejszín is, tökéletesen megfelel a kalács megkenésére.

Díszítésnek általában meg szokás szórni a kalács tetejét, ízlés szerint szezámmaggal, cukorral vagy mákkal.

Kalács, kicsit másként

Akinek gondjai vannak a tojással, vagy nem bírja a finomított fehérlisztet, annak természetesen más módszerrel is elkészíthető bármelyik népszerű kalács. Tej helyett használhatunk hozzá margarint, a fehérliszt helyett tönkölylisztet és vannak tojást mellőző változatok is. 

A lényeg, hogy a kalács mindenkié! Olyan ízesítéssel, ahogy a legjobban szeretjük, olyan díszítéssel és formában, ahogy csak tetszik! Fogyasszuk egészséggel!

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei