Megosztás
Értékelés

Vigyázzunk! Gyakori vírusok iskolakezdéskor

0 értékelés
Értékeljen
Beköszöntött az ősz, szeptember első napján megkezdődött az iskola is. Gyermekek ezrei pakolták be a vadonatúj tankönyveket és füzeteket a június óta a szekrény mélyén porosodó iskolatáskákba, és indultak útnak, hogy újra üdvözölhessék rég nem látott osztálytársaikat.


Az első napokban még minden nebuló a fedélzeten van, az óra előtti jelentéseknél alig akad hiányzó. Igen ám, de a közösség, a sok tanuló összezárva előre kódolja a kisebb-nagyobb megbetegedéséket. Egy-egy vírus, fertőzés hamar elterjed, pillanatok alatt megtizedelve az osztálylétszámot.


De vajon megelőzhetjük-e ezeket a megbetegedéseket, vagy legalább enyhíthetjük-e azok tüneteit?
Bár csodaszerek sajnos nincsenek, de megelőzéssel rengeteget segíthetünk iskolás gyermekeinknek. Nagyon fontos, hogy próbáljuk meg a kicsik immunrendszerét minél jobban megerősíteni, törekedjünk a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre, a gyümölcsök és a zöldségek rendszeresen szerepeljenek a terítékükön.


A reggeli nagyon fontos étkezés, ezt semmiképpen se hanyagoljuk el, függetlenül attól, hogy sokan egyáltalán nem kívánják. Alvás közben a szervezetünk a működéséhez szükséges szőlőcukrot a tartalékaiból biztosítja, de ébrenléti állapotban ez az igény megnő, amihez már nem elég a tartalék, így ezt étkezéssel muszáj pótolni.
És most nézzünk körül, mik is a leggyakoribb megbetegedések?
A legelterjedtebbek a felső légúti fertőzések, amelyek náthával, torokfájással 1-2 napos lázzal járnak, ám ezt a fertőzést is csökkenthetjük a megfelelő vitaminbevitellel, elsősorban citrusfélékkel, amelyek különösen gazdagon tartalmaznak C-vitamint.


A másik sűrűn előforduló megbetegedésért a rota vagy-kalicivírus a felelős.A hányással, hasmenéssel és általában lázzal is járó betegséget elsősorban gyakori kézmosással előzhetjük meg, de biztosan így sem kerülhetjük el. Kezelésekor nagyon fontos a megfelelő folyadék- és sóbevitel.
A fent említett betegségeken szinte mindenki átesett már, de a megfelelő -  vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag - táplálkozással felvehetjük a harcot a kellemetlen vírusok ellen.  

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei