Megosztás
Értékelés

Hogyan neveljük egészséges táplálkozásra a gyereket?

0 értékelés
Értékeljen
Minden szülő, nagyszülő azt szeretné a gyermekének, hogy boldog, egészséges élete legyen. Mindezért nagyon sokat tehetünk is! A helyes táplálkozás az egyik legfontosabb, amit megtaníthatunk a kicsiknek, hiszen már óvodáskorban kialakulhatnak az étkezési szokások.


Ha gyermekeink már egészen pici koruktól egészségesen, változatos étrend szerint étkeznek, akkor felnőttként is követni fogják ezt a példát, és jóval kisebb lesz a helytelen táplálkozás okozta betegségek kockázata.
A túlsúly és az ezzel járó súlyos betegségek, valamint az ezekre való hajlam is - az esetek döntő többségében - a gyermekkori helytelen táplálkozásra vezethetőek vissza.


A legfontosabb tudnunk, hogy egy gyermek számára a szülei, a családja a követendő példa. A kicsik az étkezési szokásokat tőlünk felnőttektől lesik el, így ha jó példával járunk előre, és egészségesen táplálkozunk, akkor számukra is az lesz a normális. Ám ha mi gyorsétterembe járunk enni, és utána otthon a televízió előtt csipszet majszolgatunk, akkor csemetéink is könnyen felvehetik ezeket a rossz szokásokat.


Ha családi körben az a természetes, hogy a közös étkezések alkalmával sok sovány hús, zöldség, gyümölcs és cukormentes, színezékmentes folyadék kerül az asztalra, akkor gyermekeink a későbbiekben ezeket fogják előnyben részesíteni.
Természetesen vannak válogatósabb gyerkőcök, akikre a szülők könnyen rámondják, hogy "meg se kóstolja" és hogy "finnyás a gyerek", de egy-két ügyes trükkel velük is meg lehet szerettetni többféle fontos élelmiszert is.


Például a kicsik nagyon szeretik a meséket, ezért egy kis fantáziával, illetve egy kis utánaolvasással szinte minden zöldségről, gyümölcsről, de más ételekről is találhatunk egy-egy vidám történetet. Ezeket éppen az adott étel mellé elmeséljük csöppségünknek, aki így sokkal lelkesebben fogja megkóstolni azt, amire eddig csak a száját húzta, így ha minden a terveink szerint halad, és jó mesélők vagyunk, akkor a répa, a spenót vagy éppen a paradicsom is a gyermekeink kedvencévé válhat.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei