Megosztás
Értékelés

Fonott, mákos, méretes – a legjobb kalács receptek

0 értékelés
Értékeljen
Szeretjük a kalácsot? A fonott változat mindenképp a kedvenceink közé sorolható, ám egyéb finom kalács receptekre is szükségünk lehet, főleg ünnepek alkalmával!

Élesztővel készült kalácsot sütni nem olyan bonyolult, amilyennek először tűnik. Vannak persze trükkjei, amelyeket ki kell gyakorolni ahhoz, hogy tökéletes lehessen. A dagasztás önmagában azonban ne tartson vissza senkit – ezt a fázist ma már egy jó robotgép is elvégzi!

Melyek a legjobb kalácsok? Minden kétséget kizáróan a fonott kalács szerepel az első helyen, mely akkor igazán jó, ha foszlós!



A tökéletes fonott kalács összetevői: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, élesztőből 2,5 dkg, tej (langyosan) 3 dl, 3 tojás sárgája és 1 tojás a kalács megkenéséhez.

Tegyük kellő méretű tálba a lisztet, majd a tejben megfuttatott (friss) élesztőt is öntsük a közepébe. Kezdjük el minden oldalról a középre csurgatott élesztő felé dolgozni a lisztet. Ha készen van, elkezdhetjük dagasztani. Minden összetevő hozzáadásával készítsünk mutatós tésztát, amely akkor legjobb, ha hólyagos is. Tegyük félre egy meleg helyre, hogy megkeljen.

Ha a tészta megkelt, osszuk két részre, majd ezekből alakítsunk ki 3-3 rudat. Fonjuk össze először az első hármat, kissé meglapítva őket. A másik három fonatot erre rakjuk rá. Amennyiben készen vagyunk, már csak meg kell kennünk a tésztát tojással. Díszítésképpen ezután szórjunk a tetejére szezámmagot, mákot, cukrot vagy mandulát.

Némi pihentetés után kerüljön a sütőbe és 200 fokon süssük meg. Ha aranybarna, akkor jó. A tökéletes fonott kalács érdekében jobb a sütőajtót végig becsukva hagyni, valamint egy tál vizet rakni bele. Süssük a kalácsot 40 percig.



Karácsonykor a mákos kalács is mindig jöhet! Mi kell egy jó mákos kalácshoz?

A hozzávalók: 2 tojás, 60 dkg finomliszt, 4 evőkanál cukor, 15 dkg margarin, 2,5 dl tej, 1 citrom héja lereszelve, egy kis só, 1 csomag vanilincukor és 4 dkg instant élesztő.

A töltelékbe 30 dkg mák, 5 evőkanál cukor, 2 csomag vanilincukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom héja reszelve, 1 vagy 2 kanál zsemlemorzsa és 1,5 dl tej szükséges, ízlés szerint 1 evőkanál barackpálinka mehet bele. A tészta megkenésére szánjuk még 2 tojást.

Tegyük bele az élesztőt összemorzsolva 1 deci langyos tejbe. Szórjunk mellé 2 evőkanál lisztet és egy kis cukrot is. Fedjük be és rakjuk meleg helyre, 20 perc alatt felfut az élesztő. A liszt megmaradt részét szitáljuk tálba. A többi langyos tejet, a tojásokat, a cukrot és a vanilincukrot, a reszelt citromhéjat, egy kevés sót és a már felfuttatott élesztőt ezután margarinnal együtt összedagasztjuk. Formázzuk kerekké, majd fedjük le és kelesszük egy óra hosszáig (szintén meleg helyen). Forraljuk fel a tejet, tegyük bele mindkét cukrot. Ha felforrt, szórjuk bele a mákok és a zsemlemorzsát. Kevergessük. Ezután a citromhéj és a pálinka is kerüljön bele, valamint a mazsola.

Ha a tészta megkelt, osszuk el négy részre és nyújtsuk ki őket téglalap alakúra. A mákos krémet kenjünk rájuk, de a tészta szélére ne rakjunk. Erre a területre tojássárgáját kenünk majd. Ha kész, hajtsuk a töltelékre és tekerjük fel. Mindegyik tekercset készítsük el, majd fonjuk őket össze.

Kenjük ki a tepsit margarinnal és fektessük bele a kalácsot. Kenegessük meg tojássárgájával és előmelegített sütőbe tegyük be. Közepes erősségű lángon, 180 fokon süssük 50 percig.



Közkedvelt a finom, pudingos méteres kalács. Elkészítéséhez szükségünk lesz: 25 dkg lisztre, 20 dkg margarinra, 25 dkg porcukorra, 1 dl olajra, 4 tojásra, 1 csomag sütőporra, 2 evőkanál kakaóra, 1 tábla tortabevonóra, 1 dl meleg vízre és két, ízlés szerint választott (más-más színű) pudingporra. Külön kell majd még 1 dl olaj és 20 dkg porcukor.

Keverjük el először a 4 tojás sárgáját a 25 dkg porcukorral. Legyen kellően habos. Adjunk hozzá 1 dl olajat és az 1 deci meleg vizet, keverjük tovább. Majd a 25 dkg lisztet vegyítsük el 1 csomag sütőporral, és adjuk a keverékhez. Ha ez készen van, válasszuk ketté a masszát, az egyikbe szórjunk 2 evőkanál kakaót. Keverjük a kettő-kettő tojás fehérjét habbá, majd adjuk a masszákhoz.

Őzgerinc formában sütjük a kalácsot – kenjük ki margarinnal és lisztezzük is, mielőtt a tésztát belefektetjük. Süssük fél óráig, 180 fokon.

A krémet is állítsuk össze: főzzünk meg két pudingport, 2-2 deci tejjel. 20 dkg margarint keverjünk ki 20 dkg porcukorral, majd adjuk a már lehűlt pudingokhoz. Keverjük őket össze. Amikor a két színű piskóta elkészült, felszeletelés után megkenjük őket a pudingokkal (jöhetnek sorban úgy, hogy fehér piskóta, csokis pudingos krém, ezután kakaós piskóta és vaníliapudingos krém). Rakosgassuk egymás után őket a kellő hosszúságú süteményhez.

A kalács bevonatához 1 tábla tortabevonót olvasszunk fel 1 dl olaj hozzáadásával. Ezzel kenjünk meg a végén a sütit. Titka, hogy ferdén kell szeletelni, mert így adja ki a négyféle színt!

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei