Megosztás
Értékelés

Szezonális alapanyagok a kertből

0 értékelés
Értékeljen
Sokszor hallhatjuk, olvashatjuk, hogy a szezonális zöldség és gyümölcs a legjobb választás, ami az asztalunkra kerülhet. Nem véletlenül, hiszen így mindig a legfrissebb, legegészségesebb alapanyagokat használhatjuk fel, ezekben az ételekben van a legtöbb vitamin és ásványi anyag.


De vajon mi szólhat még amellett, hogy egész évben azokból a zöldségekből és gyümölcsökből válogassunk, amelyeknek éppen szezonja van?

Arról már ejtettünk szót, hogy így mindig friss és egészséges ételeket fogyaszthatunk, amelyek magas tápértékűek és gazdagon teli vannak a szervezetünk számára fontos tápanyagokkal. Ám nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket jóval alacsonyabb áron vásárolhatjuk meg, mivel nem kell több ezer kilométerről hazánkba szállítani, nincs hosszú tárolási idejük, és nincs szükségük fóliasátorra vagy utóérlelésre sem. Meg kell említenünk még azt is, hogy - mivel nem utazott sokat az áru -.ez a megoldás rendkívül környezetbarát is.

Végül, de nem utolsósorban a szezonális alapanyagok mellett kiváló érv az is, hogy nagyon egyszerűen beszerezhetőek. Elég csak elmenni egy közeli piacra, egy kistermelőhöz vagy egy kisebb zöldségeshez, és máris kedvünkre válogathatunk az éppen adott évszaknak, hónapnak megfelelő finomságokból.

Így a nyár végén, szinte már belépve az őszbe remek választás a zöldségek közül a cukkini, a karfiol, a padlizsán, a burgonya, a brokkoli és a kukorica, míg a gyümölcsök között olyan csemegéknek van a szezonja, mint például a szőlő, a szilva, a birs, az alma és a körte.

A legfontosabb, hogy legyenek kreatív ötleteink a zöldség és a gyümölcs vásárlásakor, válasszunk kedvünkre a sok-sok szezonális finomság közül, és ha csak tehetjük, készítsünk változatos ételeket. A nyár elmúltával, kora ősszel is széles a választék, csak a fantáziánk és az ízlésünk szabhat határt.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei