Megosztás
Értékelés

Mire figyeljünk lazacvásárlás közben?

0 értékelés
Értékeljen
A rendkívül ízletes és nagyon egészséges lazac sokunk kedvence, amelyet érdemes egyre gyakrabban beiktatnunk az étkezésünkbe. De mik a legfontosabb tudnivalók lazacvásárlás esetén és mikre kell figyelnünk a tárolásakor? Néhány jó tanácsot szeretnénk kedves olvasóink figyelmébe ajánlani.


A lazac 40-120 cm hosszú, de vásárláskor már általában szeletelve kapjuk. A szeletelt formátumban lehet steak vagy filé. A steak keresztben szeletelt, emiatt csontos, a filét viszont hosszában szeletelik, így teljesen csontmentes.

Az egészséges lazac sokat úszott, akkor a legjobb minőségű, ha a húsa kemény és rugalmas, amit könnyen le is ellenőrizhetünk. Ha óvatosan megnyomjuk a halat, miután elvettük az ujjunkat, nem marad mélyedés a helyén. Ha egész lazacot vásárolunk fontos, hogy a hal szemei nagyok és tiszták legyenek, a kopoltyúi pedig vörösek.

Bár nehezebben tudjuk magát a halat leellenőrizni, de mégis jó választás a fagyasztott lazac is, ugyanis ezeket a halászás után azonnal lefagyasztják.

Vásárlás után a lazacot mossuk át hideg vízzel, majd csomagoljuk be fóliába, lehetőleg PVC- és alumínium-mentesbe. A hűtőnk leghidegebb részében tároljuk, vagy akár le is fagyaszthatjuk. A hűtött halat 2-3 napon belül, a fagyasztottat pedig kiengedés után 24 órán belül készítsük el. Amennyiben füstölt lazacot vásároltunk, mindenképpen győződjünk meg a szavatosság lejárati idejéről, és amennyiben lejárt, semmiképpen ne fogyasszuk el.

A lazac elkészítésének sokféle módja van, lehet füstölni, párolni, grillezni. Egy lazacszeletet könnyen és gyorsan elkészíthetünk, forró vajban a bőrös oldalával kezdve mindkét oldalát 2-3 percig átsütjük, majd szósszal vagy mártással tálalhatjuk is.

Érdemes figyelembe vennünk azt, hogy nem tanácsos hosszú ideig sütni, illetve túlságosan ízesíteni, mert a lazac így nagyon könnyen elveszítheti jellegzetes alapízét.

Amennyiben sikerült felcsigáznunk kedves olvasóink érdeklődését, oldalunkon számtalan lazacreceptet találhat, amelyeket nagy szeretettel ajánlunk a figyelmükbe.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei