Megosztás
Értékelés

Amit a lazacról tudni érdemes

0 értékelés
Értékeljen
A lazac nem is olyan régen még különleges ételnek számított, mára azonban az egyik leggyakrabban fogyasztott halfajta lett szerte a világon. Az ízletes húsú hal "népszerűsége" meredeken ível felfelé, ennek köszönhetően egyre több helyen tenyésztik nagy mennyiségben. Ismerkedjünk meg vele mi is egy kicsit közelebbről!


A lazac az Atlanti- és a Csendes-óceánban is előfordul, de ugyanúgy megtalálható Nyugat- és Észak-Európa tengereiben és folyórendszereiben is.

A kifejlett példányok 40-120 cm hosszúak, a nagyobb méretűek testtömege elérheti a 30 kg-ot is.

A természetes színe a pasztell pink, a vadvízi lazac sötétebb, ez a szín a tengeri rákok fogyasztása miatt alakul ki.

Aktív vadász életmódot folytatnak, táplálékuk rovarokból, rákokból, illetve kisebb halakból áll.

Érdekesség, hogy a lazac egy úgynevezett anoadromous hal, ami azt jelenti, hogy édesvízben születik, de 1-2 év után a tengerbe vándorol, ahonnan csak az ívás idejére tér vissza a folyókba, az esetek többségében éppen oda, ahol született.

Élettartama 8-10 év.

A lazac az olajos halak egyik fajtája, magas a zsírsav- és fehérjetartalma, remek vitaminforrás (B6-, B12- és D-vitamin), és gazdag magnéziumban is. A rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, megelőzi a magas vérnyomást, és kiváló hatással van az ideg-, szív- és érrendszerre is, sőt megvéd a daganatos betegségek, illetve az infarktus ellen is. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy a lazac egyik legegészségesebb táplálék, amellyel szeretteinknek kedveskedhetünk.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei