Megosztás
Értékelés

Ami a húsvéti asztalról nem hiányozhat

0 értékelés
Értékeljen
Hagyományos húsvéti ételeink eredetét évszazodokkal ezelőttre vezethetjük vissza. A sok-sok éves népszokásokat számos tényező alakította, a pogány szokások, a keresztény tanítások és az adott tájegységre jellemző termények mind nagyban befolyásolták az ünnepi menüt. Ám a legfontosabb fogások ma is ugyanazok: bárány, sonka, tojás, torma.

Készítsünk közösen egy igazi, tradiciónális húsvéti ebédet, amiből minden szerettünk bőségesen talál majd kedvére valót magának.
 
Amikor húsvéti fogásokról beszélünk, mindenki az elsők között említi a sonkát, amely természetesen nálunk sem maradhat ki. A sonkát tálalhatjuk hidegen tormával, de meleg főételként is elkészíthetjük különféle sültek formájában. A füstölt sonka önmagában is elég sós, tehát ne felejtsük el, hogy külön sózni nem érdemes.

Ha igazán fenséges ebédet szeretnénk készíteni, akkor vessünk be egy igazán ínycsiklandozó klasszikust, a rántott báránycombot. A combot finoman klopfoljuk, majd sóval, borssal, pépesített fokhagymával bedörzsöljük, egy órán át érleljük, utána lisztbe, fölvert tojásba, végül zsemlemorzsába mártjuk. Ezután forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük, és már el is készült a mennyei finomság.

Nem maradhat el a legjellegzetesebb húsvéti jelkép, a tojás sem. Többféleképpen is felhasználhatjuk: hidegtálhoz a sonka mellé, vagy külön salátának is rendkívül ízletes. Ha hidegtál, akkor ahhoz pékárú is szükséges. Érdemes a teljes kiörlésű lisztből készülteket, kenyeret, zsemlét vagy kiflit előnyben részesítenünk.

Az ünnepi terítékre tálaljunk fel friss zöldségeket (újhagyma, retek, stb.) saláta formájában is, illetve a tavaszi szezonnak megfelelő gyümölcsök is szerepeljenek az asztalon, hogy minél változatosabb legyen az ünnepi lakoma.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei