Megosztás
Értékelés

8 kifejezés, amit tudni illik a konyhában

0 értékelés
Értékeljen
Vannak közöttünk olyanok, akik a konyhaművészet minden csínyját-bínját ismerik, de sokan közülünk kevésbé járatosak a sütésben-főzésben. Azon kedves olvasóinknak, akik szívesen elsajátítanának néhány konyhai mesterfogást, most összegyűjtöttünk 8 kifejezést, amit érdemes tudnunk, mielőtt nekilátunk a sok-sok finom falat elkészítésének.

Klopfolás: Szeletelt húsok rostjainak lazítása húsverő kalapáccsal (klopfolóval). A szeletelt hús így könnyebben sül meg, emészthetőbb és formásabb lesz.

Pirítás: Pirításnak hívjuk azt, amikor a felaprított anyagot nyers, félig főtt vagy párolt állapotban, erős tűzön, kevés zsíradékban forgatás vagy kevergetés közben sütünk. Csinálhatjuk olajban, vajban, zsírban is.

Párolás: A párolás során az élelmiszereket kevés zsíron megpirítjuk, majd fedő alatt rövid lében vagy mártásban hőkezeljük erős gőzképződéssel. Így az étel megőrzi sajátos ízét, tápanyagait.

Rántás: A lisztet a zsíradékhoz adjuk, a sűrítendő étel jellege szerint megpirítjuk. Először a forró rántást hideg vízzel engedjük fel és simára keverjük. Az előre elkészített és már kihűlt rántást pedig meleg (nem forró) vízzel keverjük fel. A rántást a víz helyett felengedhetjük borral, húslével és tejjel is.

Panírozás vagy bundázás: Az a művelet, amikor valamilyen alapanyagot (halat, húst) lisztbe, felvert tojásba majd zsemlemorzsába hempergetünk, esetleg egyéb masszával vonunk be sütés előtt. Célja, hogy ízletesebbé és változatosabbá tegye ételeinket.

Elősütés vagy megfuttatás: A párolni kívánt húsokat párolás előtt kevés forró zsíradékban megforgatva elősütjük, mert a forró zsíradék a hús külsején lévő rostokat összehúzza, pörzsréteget képezve, ami meggátolja a húsnedvek kioldódását. A húsok elősütés nélkül kevésbé ízletesek, sőt rágósak lesznek.

Habarás: Sűrítési eljárás, ahol a szükséges mennyiségű lisztet tejjel, tejszínnel, tejföllel vagy vízzel simára keverjük. Hogy ne csomósodjon apránként adjuk hozzá a folyadékot a liszthez. A kész habarást egy szitán átszűrve adjuk a forrásban lévő ételhez, miközben azt folyamatosan keverjük.

Blansírozás vagy előfőzés: Azt nevezzük blansírozásnak, amikor egy nyersanyag nemkívánatos szagát, ízét el akarjuk távolítani. A nyersanyagot ilyenkor csak forrázzuk, majd az első főzőlevet leöntve és jól megmosva másik vízben folytatjuk a főzést.

Piknikre fel!

A tavasz ízei

Gyermek a konyhában

A sütemények remekei