Sütött már házi kalácsot? Nem ördöngösség, próbálja ki receptünket!

A kalács ezerféle lehet, csak a fantázia szab határt a receptek és a formák változatosságának: lehet sima vajas, mandulás vagy kakaós, kerek, koszorú, vagy egyenes formára fonott kalács. Melyik kerüljön az ünnepi asztalra? Bármelyik receptet is választjuk, nem nagy ördöngösség elkészíteni. Elsősorban finomlisztre, tejre és vajra lesz szükségünk édes kelt tészta megsütéséhez. Katolikus vidékeken régen húsvétkor a Krisztus testét szimbolizáló húsvéti kalácsot vitték a templomba, hogy ott megszenteljék. Görög katolikus közösségekben ezt a kalácsot pászkának hívják, ami a húsvét ószövetségi előzményére, a pászkára utal. Húsvétkor gyakran a kenyeret helyettesítette, és sonkához vagy az úgynevezett sárga túróhoz fogyasztották.

Érvényes: 16.3 - 10.3.2017

A kalács készítése

A jó, foszlós kalácsra számtalan, bevált recept van, de nézzünk egy jól bevált, hagyományos változatot. Zilahy Ágnes 1892-ben kiadott szakácskönyvében találtuk ezt az egyszerű kalács receptet:

Egy kiló finomliszthez tegyünk 4 deka élesztőt, amit előtte fél pohár tejben, meleg helyen megfuttatunk. Öntsünk hozzá 6 deci meleg tejet, három kanál porcukrot, csipetnyi sót egy tojásnyi olvasztott vajat és 4 egész tojást. Keverjük össze, és ha még nagyon lágy, tegyünk bele egy kevés lisztet, de ne legyen túl kemény. Egy pici tejjel dagasszuk legalább fél óráig, míg el nem válik az edénytől és hólyagos nem lesz. Tegyük meleg helyre kelni.

Ha megkelt a tészta, készíthetünk belőle fonott kalácsot, kalács koszorút vagy kivajazott formába is tehetjük – utóbbi esetben még hagyjuk kicsit kelni a formában. A tetejét kenjük meg felvert tojással, majd süssük addig, amíg szép piros nem lesz. Ha formában sütjük, érdemes néha megfordítani. Csak akkor szeleteljük, ha már kihűlt.

Régi receptek szerint a kalácshoz érdemes apróra vágott, hámozott mandulát, esetleg tört diót adni. Ma már gyakrabban szerepel a mazsola, a szintén apróra vágott szárított gyümölcs, vagy épp a kakaó, esetleg apróra tört csokoládé. Van, aki a frissen kisült kalácsot megszórja még cukorral, hogy még édesebb legyen, de ez már tényleg csak ízlés kérdése.

Egy másik iskola, a méteres kalács

Szintén elterjedt húsvéti finomság a méteres kalács, ami ugyan nem a fenti, kelt tésztás édességek közé tartozik, hanem egy krémmel töltött piskóta. Erre is találtunk egy régi receptet.

Hat tojás sárgáját simára keverjük 40 deka porcukorral, apránként hozzáadunk egy pohár meleg vizet, tíz evőkanál olajat, és 40 deka, egy csomag sütőporral elkevert réteslisztet. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a masszába. A keveréket kétfelé osztjuk, az egyikbe teszünk két evőkanál kakaóport meg egy kevés meleg vizet. Két őzgerinc formában, 200 fokos, majd később lejjebb vett sütőben megsütjük a piskótát, majd kiborítjuk és hűlni hagyjuk.

Míg sül a piskóta, főzünk egy adag puncs ízű pudingot, amihez még egy kis vajat vagy margarint keverünk, hogy krémes legyen. Esetleg még egy kis cukorral és egy csepp rummal elkeverjük. A kihűlt piskótát felszeleteljük és úgy rakjuk össze, hogy mindig egy jó adag krém legyen a sima és a kakaós piskóta közt. Így két rudat kapunk.

A végén a kész rudakat még bevonjuk csokoládémázzal. Ehhez használhatunk készen vett tortabevonót, de magunk is elkészíthetjük: 5 evőkanál kakaóport elkeverünk ugyanannyi cukorral és egy kis vízzel, majd folyamatos melegítés közben adunk hozzá 10 deka vajat. Mikor az egész felolvad, és sima krém lesz, gyorsan felhasználjuk, mielőtt megdermed. A kész süteményt ferdén szeleteljük, így lesz csíkos a tésztája.

Íratkozzon fel
akciós hírlevelünkre!
Felíratkozás