Mi kerüljön a húsvéti asztalra? Különleges húsvéti receptek

Míg karácsonykor kötnek a hagyományok, szilveszterkor pedig a babonák, a húsvéti menü összeállításakor a szóba jöhető receptek sokasága hozhatja zavarba a szakácsot. Vessünk egy pillantást a húsvéti ételek listájára és válasszuk ki a legízletesebbet!

Érvényes: 19.4 - 10.3.2017

A katolikus hagyományok szerint a húsvétot a negyven napos nagyböjt előzi meg, a bűnbánat és a megtisztulás ünnepe, amikor eleink keveset ettek, legfeljebb zöldségeket, halat, túrót. Így aztán húsvétra megjött az étvágyuk, és roskadásig pakolták az asztalt különféle húsételekkel.

Ráadásul a húsvét nemcsak a keresztények ünnepe, szerte a világon ünneplik a különféle nemzetek, így aztán bátran válogathatunk a legkülönfélébb receptek, húsok, fűszerek közül. A menüsor kialakításakor tehát igazán kibontakoztathatjuk a kreativitásunkat!

De nézzük, mit szeretnek a Kárpát-medence népei, melyek a régió hagyományos húsvéti ételei!

Hagyományos ízek: főtt sonka, töltött dagadó

A magyarok asztalára elsősorban füstölt, pácolt parasztsonka kerül, amit vagy hajszálvékony szeletekre vágva nyersen eszünk, vagy megfőzünk. Szemet gyönyörködtető látvány a babérlevél és borókabogyó kíséretében kifőzött, szeletekre vágott gőzölgő sonka, mellette a szintén felszeletelt kemény tojás majonézzel, mézes mustárral és tormával tálalva.

Hasonlóan népszerű húsvéti étek hazánkban a töltött dagadó. Nincs olyan magyar szakácskönyv, amiben ne találnánk meg a receptjét. Legfeljebb abban van vita a séfek között, hogy a szalonna, a tojás és az áztatott zsömle mellé kerüljön-e gomba és csirkemáj is a töltelékbe. Jó tanács: a dagadó felszúrását bízzuk a hentesre a vásárláskor!

Ha a családi programok előbbre valóak, és nincs túl sok időnk a főzésre, vegyünk elő egy ünnepi csirkereceptet. Mi most egy olyan különleges változatot ajánlunk, amire biztosan csodájára jár majd az egész család. Ehhez válasszunk egy szépen fejlett egész jércét – azért jobb a fiatal tyúkocska, mert már kellően zsíros, jó szaftos lesz. Sózzuk be a belsejét, helyezzünk el pár rozmaringszálat benne.

Majd vegyünk egy nagyobb tepsit, töltsük fel 5 centi vastagon sóval. Helyezzük rá háttal a csibét, kössük össze szorosan a lábait, majd takarjuk be 3-4 kiló sóval, végül spricceljük meg vízzel. 180 fokos sütőben egy óra alatt készre sütjük. Ha kész, klopfolóval letörjük róla a sótakarót, alatta pedig ott találjuk a világ legomlósabb csirkesültjét. Ne féljünk, ezzel a módszerrel nem tudjuk elsózni a húst, ami csak annyit szív fel a sóból, amennyire épp szükségünk van a megfelelő íz eléréséhez!

A kísérletezők eledele: bárány és nyuszi

Erdélyben nagy becsben áll húsvétkor a báránysült. A recept nem bonyolult, de odafigyelést igényel: a sülő húst rendszeresen öntözni kell, hogy ne száradjon ki. A legjobb rész a comb, amit érdemes bevagdosni.

Bánjunk óvatosan a fűszerekkel, hogy a sült bárány különleges ízét semmi ne nyomja el. Só, egy kis fehérbors, apróra vágott friss tárkony bőven megteszi, legfeljebb még zúzott fokhagymával dörzsöljük át a bevágott húst. Van, aki szalonnával tűzdeli, de akkor is hihetetlenül szaftos lesz, ha 10 percenként locsoljuk sütés közben. Akadnak olyanok, akik idegenkednek a szinte még csecsszopó bárány feláldozásától, ők próbálkozhatnak fiatal birka húsával is. Viszont a báránynak soha nem lesz faggyúíze.

Ha húsvét, akkor nyúl. Persze a magyarok többsége legfeljebb az ünnep szimbólumaként és nem sültként gondol a nyuszira. Pedig nemcsak sültnek kiváló, nagyon finom húsleves főzhető belőle. A nyúlhús nemcsak a sertésnél és a marhánál egészségesebb, de a szárnyasok többségét is megelőzi a dietetikusok listáján. Mégis ritkán fogyasztjuk: a felmérések szerint az itthon tenyésztett nyulak 99 százalékát exportáljuk.