HOGYAN VÁLASSZUNK TARTALÉK GUMIBELSŐT?

HOGYAN VÁLASSZUNK TARTALÉK GUMIBELSŐT?

Egy felelősségteljes kerékpárosnál mindig van legalább két tartalék gumibelső.

Szeretnénk tanácsot adni, hogyan válasszon kerékpárjához tökéletes gumibelsőt.

Az első lépés, hogy ellenőrizze a kerék méretét - háromféle információ található a külső gumiköpenyen:

A kerékpár gumiabroncsának méretezésénél háromféle szabványt különböztetünk meg.

Angol rendszer alapján collban, hüvelykben adják meg a méretet, a felni belső átmérőjét és szélességét, illetve a gumiabroncs méretét,  pl.: "26*1,6".

A ritkábban használt francia rendszer a következőképpen néz ki: "650*20A"  Az első szám a gumiabroncs belső átmérőjét jelzi milliméterben, a második szám a gumiabroncs belső szélességét jelzi szintén milliméterben. A betű pedig az első számmal együtt a kerék átmérőjét.

E.T.R.T.O. méretjelölés (Európai Abroncs- és Keréktárcsa gyártók  Technikai Szövetsége) itt két szám van kötőjellel elválasztva, mértékegysége szintén milliméter. Az első szám a szélesség, a második az átmérő, pl.: "20-650", vagyis 20 milliméter a köpeny szélessége, és 650 mm az átmérője.

Ha probléma adódna az egyik rendszerből a másik rendszerbe történő átváltással, akkor az interneten találhat mérettáblázatokat, amelyek segítséget nyújthatnak. A fent említett három szabványból írja le kerékpárja gumiköpenyének méreteit, és fáradjon el áruházunkba.

Egy belső gumi vásárlása esetén a pontos méret nagyon fontos. Ha a belső gumi alul van méretezve a kerékmérethez képest, előfordulhat, hogy megnyúlik a gumibelső és feszes lesz, így elveszíti rugalmasságát,  és megnőhet a defekt veszélye.

A legjobb megoldás az, ha ugyanazzal a szelepmérettel veszik meg a gumibelsőt.

Egy másik fontos szempont a tartalék guminál a rajta lévő szelep. Illeszkednie kell a felnihez és a pumpánkhoz.

Három féle szelep típust különböztetünk meg:

- hagyományos szelep: Dunlop szelep (jelölése: DV). Ezt a szelepbetétet teljesen el kell távolítani ahhoz, hogy leeresszük a gumibelsőt. Ritkán használják ezt a típust;

- szingó szelep: Presta szelep, (jelölése: SV). Ez egy keskeny szeleptípus, országúti és trekking kerékpároknál használják. A levegő kiengedéséhez csavarja ki a szelepet egy kicsit, és nyomja meg. Szintén kicsavart állapotban lehet a gumit felpumpálni.

- autó szelep: Schrader (jelölése: AV) szelepet alkalmaznak a gépjárműveknél is. Erre a szeleptípusra használható pumpát megtalálja a benzinkutaknál is.

Ahhoz, hogy Dunlop vagy Presta szelephez autós pumpát tudjon használni, átalakítóra (adapterre) van szüksége.

Tesco áruházak polcain megtalálhatja a kerékpárjához megfelelő belső gumit és egyéb kiegészítőket is.