Várandósság és anyaság különböző életkorokban

Ha az orvosokra hallgatnánk, a legtöbb anyuka a húszasok közül kerülne ki, hiszen a nők ilyenkor a legtermékenyebbek és a legkevésbé vannak kockázatnak kitéve. Ugyanakkor a harmincasoknál és negyveneseknél ott a anyagi és érzelmi biztonság. Lássuk tételesen a pro- és kontra érveket.

Hogy mennyi idősen vállalunk gyermeket, az jelentősen befolyásolja mind a terhesség közbeni élményeinket, mind az anyaságot. Persze, a húszévesek pocija visszatöpped a szülés után, de az érzelmi megküzdés kimerítő lehet. Míg negyvenesként az újszülött körüli teendők minden energiánkat leszívják ugyan, érzelmileg és anyagilag viszont százszázalékosan felkészültek vagyunk a gyereknevelésre.

A tinik még maguk is gyerekek

A szülőség minden korban nehéz, nem beszélve azokról a szülőkről, akik jószerivel még maguk is gyereknek mondhatók. Míg a tizenévesek testük szempontjából érettek a szülésre, lelkük szempontjából egyáltalán nem. A tinédzserként szülők 60%-a egyedülálló anyaként ad életet gyermekének, a legtöbbjük még az iskolát sem fejezi be, sokan közülük komoly komplikációkkal kell, hogy szembenézzenek a szülést illetően (például koraszülés, kis súly, ami akár elégtelen táplálkozásból, alkohol és cigaretta fogyasztásából is származhat). Ráadásul a tinédzser szülők azok, akik a legnagyobb százalékban szenvednek a szülés utáni depressziótól. A boldog leányanyák titka a család támogatása és védőnői tanácsadás, felkészítés a gyermekvárás ideje alatt.

Húszasok, az aranykor

A szakértők esküdnek rá, hogy ezek az évek a legideálisabbak az utódnemzésre. Orvosi értelemben, aki a húszas éveiben szül, jó eséllyel komplikációmentesen élvezheti a kilenchónapnyi babahordást, majd a világra hozatalt is. A húszas éveikben levő anyukák általában kéthavi próbálkozás után teherbe is esnek. Vetélés, down-szindróma, vagy egyéb örökletes betegségek esélye ebben a korban kisebb, mint később lenne. Ráadásul a testünk a húszas éveinkben van a legjobb formában, úgyhogy az alakunk visszanyerése talán nem is jelent majd akkora munkát, mint eleinte gondoljuk. Azonban előfordulhat, hogy egy huszonéves anyuka se túl nagy megtakarítással, se túl sok munkatapasztalattal nem rendelkezik, így a munkába visszaállás, a család elégséges fenntartása problémákba ütközhet.

Trükkös harmincasok

Orvosilag nincs nagy különbség egy, a húszas évei végén levő, és egy fiatal harmincas nő közt, mégis, a teherbe esés és a bökkenők nélküli várandósság esélye azért némileg csökken a harmadik ikszet átlépve. Harmincöt után a nők ritkábban ovulálnak, és a petéik minősége sem olyan jó, mint fiatalabb korukban. A diabétesz, kis születési súly, magas vérnyomás mind-mind jobban veszélyeztetik a harmincas anyukákat, ahogy a vetélés esélye is nagyobb. Egy dán felmérés szerint a 35-39 éves terhes nők 20%-a elvetél. A pro érvek között viszont megtalálható az érzelmi érettség, a stabil párkapcsolat, a megalapozott karrier és egzisztencia, a támogató család és barátok jó közössége.

Amikor a segítség elkél. 40+

Sok nő a karrierje, a lakáshitele miatt, vagy az igazi partner után kutatva tolja ki a gyerekvállalás idejét. A 70-es évek óta háromszorosára nőtt azok száma, akik 35-49 évesen döntik el, hogy babáznának. Vagyis bátrabbak vagyunk, pedig nem rizikómentes vállalkozás negyvenes anyukának lenni! Arról nem is beszélve, hogy teherbe esni milyen nehéz.

A negyvenes nők 50%-ának problémája akad a teherbe eséssel, az ő utódaik jobban ki vannak téve a genetikai betegségeknek, a vetélés is egyre gyakoribb ebben a korban. A negyvenes éveiben járó várandós anyuka háromszor hajlamosabb a terhesség alatt kialakuló cukorbetegségre, mint húszas éveiben járó nőtársa. A szülés közbeni komplikáció sem ritka az idősebb anyukáknál: ez magyarázza a negyvenesek körében 43%-ban előforduló császármetszést is. Az orvosi kockázatoktól eltekintve viszont egy jó, szülés előtti tanácsadóval sok probléma elkerülhető és kiküszöbölhető, és természetesen negyvenesként szülni is tartogat előnyöket. Például ekkorra már biztosan kiélvezzük a szakmánk és munkahelyünk nyújtotta előnyöket, vagyis nem gondolkodunk további karrierépítésben, hanem boldogan és elégedetten vonulunk vissza babázni. De ha nem akarnánk visszavonulni, akkor is biztosan több lehetőségünk nyílik rugalmas munkaidőt kikönyörögni a főnökünktől, mint a fiatalabb kolleginának. Anyagi szempontokat tekintve – nagy valószínűséggel – biztonságban várhatjuk az utódot, és a szülőség minden akadályát érzelmileg és emberileg is biztos kézzel fogjuk venni.

Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek