Van más út? – a gyermektelenség lelki háttere, út a mesterséges megtermékenyítéshez

A gyermek utáni vágy előbb-utóbb minden párkapcsolatban felmerül. A jövevény tervezgetése, a gyermekáldással járó változások ízlelgetése fontos esemény a családban, de mit tehetünk akkor, ha csak nem fogan meg a kis utód?

A gyermek utáni hiábavaló várakozást rendszerint alapos orvosi kivizsgálások sora követi, melynek eredményeképpen kiderül, hogy gyakran szervi eredetű probléma húzódik a  háttérben.  Meddőnek nevezünk egy párt akkor, ha fogamzásgátlás nélkül, rendszeres házasélet ellenére egy éven belül nem következik be terhesség. A testben keresendő elváltozásokon belül, a női eredetű meddőség oka lehet például a peteérés hiánya, míg a férfi eredetű meddőség leggyakoribb okai a hímivarsejtek rendellenességei. A meddőség 10 százalékban szervi probléma, 90 százalékában pedig lelki okokra vezethető vissza, tehát amikor testileg minden rendben van, de a kívánt gyermek mégsem fogan meg.  Ilyenkor a lelki tényezők szerepe kerül előtérbe. A kutatók kiemelkedő szerepet tulajdonítanak többek között a stressznek, a szüléssel kapcsolatos félelmeknek és szorongásoknak, a bizonytalan partnerkapcsolatnak és a párra nehezedő gyermekvállalási nyomásnak.

A meddőség gyógyítására szolgáló eljárások közül a legelterjedtebben alkalmazott módszer a már említett lombikbébi-eljárás, amely testen kívüli megtermékenyítést takar, ugyanis a petesejtet a női szervezeten kívül, lombikban termékenyítik meg. Nem csupán a meddőség, de a meddőségi beavatkozások is komoly fizikai és érzelmi megterhelést jelentenek a párok számára. A kezelések alatt fokozódhat a pszichológiai stressz, általánossá válhatnak a szorongásos és a depresszív reakciók. Mivel napjainkban a lombikprogram segítségével 35 százalékos eredményességgel érhető el terhesség, ezért sajnos sok párnak meg kell tapasztalnia a sikertelen beavatkozás okozta csalódottságot.

A kezelések sikertelensége sokszor a lelki tényezők feltárásában is keresendő. Sok múlhat az egyén hozzáállásán, személyiségén és azon, hogy milyen módon küzd meg a nehézségekkel. A pszichoterápia (egyéni vagy párban) nagyon hatékony lehet a meddőség lelki okainak feltárásában, a meddőség okozta stressz, a szorongásos és a depresszív tünetek enyhítésében, a korábbi veszteségek feldolgozásában, és ezek révén a teherbeesési arány növelésében. Hiszen tudatosan elképzelhető, hogy a gyermekvállalás mellett döntünk, de ha ezt nem támogatja meg a vágy, nincs emellett igazi érzelmi elhatározás, akkor a testünk ad választ a konfliktusra helyettünk. Egyfajta álmegoldás születhet, a lelki probléma elvezet a testi tünetig, és pszichés meddőség, illetve vetélés alakulhat ki. Ezért mindenképpen szükséges szakember segítségét kérni, mert a terápiában fény derülhet az addig ki nem mondott problémákra, és így már érdemben lehet foglalkozni velük. Kiderülhet, hogy valaki túl sok veszélyt lát a terhességben, vagy maga az anyaság tűnhet nagyon megterhelőnek. Párkapcsolati gondokra, bizonytalanságra is rávilágíthat a „tünet”, sőt felmerülhet, hogy épp a gyerek feladata volna, hogy rendezze a kapcsolatot.

Ifjú házasoknál és régóta együtt élő pároknál a rokonok előbb-utóbb célzásokat tehetnek arra, hogy vajon mikor érkezik a trónörökös. Ezért meddőséggel küzdő pároknak érdemes előre kidolgozniuk egy megfelelő taktikát arra nézve, hogy kivel mennyi információt óhajtanak megosztani a magánéletükkel kapcsolatban. Egy tanulmány szerint a nők sokkal nagyobb arányban vonják be a külvilágot ebbe a kérdésbe, és főleg más nőktől várnak támogatást, míg a férfiak inkább feleségükre próbálnak támaszkodni. Nagyon fontos tisztázni, hogy mennyire óhajt egy pár nyíltan beszélni a meddőség kérdéséről, ezért ha valakivel megosztják a gondjukat, mindenképpen közöljék vele, ha nem szeretnék, hogy az illető továbbadja a hírt másoknak is.

Forrás: www.egeszsegcentrum.intelliopen.hu; nlcafe.hu;, www.hvg.hu

Magyarországon jelenleg minden hatodik pár szembesül a gyermektelenség gondolatával. Szerencsére a korszerű kezelések, például a lombikbébi-program, valamint komoly pszichoterápiás tanácsadások adhatnak reményt a meddő pároknak arra, hogy náluk is megtörténjen a csoda.
Szerző: G.O.

Kapcsolódó cikkek