Trükkök, hogy könnyedén lenyelje a gyógyszert

Biztosan mindannyiunk íz-emlékében szerepel a pirulák keserű íze, amikor még rutintalanul vettük be a gyógyszert, csak azt tapasztaltuk, hogy rossz az íze, de nem tudtuk, hogy meggyógyulunk tőle. Gyermekeinknek is hasonlóan borzasztó élmény, de könnyíthetünk rajta.

Gyermekkorban, amikor minden ismeretlen és sok meglepetés éri a világot épp felfedező kis lényt, a gyógyszer bevétele – a betegség nyűgjeivel együtt – igen kellemetlen tapasztalás. Egy szülőnek teljesen normális igénye, hogy édesebbé szeretné tenni ezeket a keserű pillanatokat, de mindenképpen konzultáljunk az orvossal, gyógyszerésszel, hogy milyen beadási javaslataik vannak, ugyanis nem minden gyógyszer keverhető el édes italokban, tejben, valamint nem árt figyelembe venni a finomított cukor káros hatásait is.

A jó politika

A gyerekek érzik, hogy nincsenek jól, betegek, ilyenkor el kell magyarázni – az ő egyszerű nyelvükön, biztosan megértik -, hogy mi a baj és, hogy a gyógyszer hogyan segít. Meséljünk a gyógyszer hatásáról, mégha mi sem értjük pontosan és a gyermekünk sem. A lényeg hogy megbízzon bennünk és tudja, hogy nem azért kell ezt a rossz ízt elviselnie, mert ki akarunk vele babrálni.

Önállóság

Osszuk meg a gyógyszer bevételi körülötti feladatokat, válasszon ő egy olyan kanalat, amivel szeretné bevenni és mindig ezt használjuk. Engedjük meg, hogy eldöntse, hogy egyben vagy részletekben akarja bevenni a gyógyszert. Ha azt érzi, hogy neki is van felelőssége, komolyabban veszi ezt a procedúrát.

Napi rutin

Vannak krónikus betegségek, amelyek során huzamosabb ideig, napi rendszereséggel kell gyógyszert szedni. Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy elmagyarázzuk, az ő gyógyulása miatt kell ezt fogyasztani nap mint nap. Végezzük a napi gyógyszerelést optimista hangulatban, vonjuk be a Mackót is, adjunk neki játék gyógyszert, sőt, mi magunk is ehhez igazíthatjuk a napi vitaminok, egyéb táplálék-kiegészítők bevételét, amennyiben élünk ilyenekkel. A gyerekek imádják utánozni a szüleiket, könnyebben megbirkóznak így a feladattal.

Ügyesen

Pici babáknak, kisgyermeknek általában folyékony gyógyszert adnak, ezt legkönnyebben egy nagyobb fecskendőből, vagy cseppentőből adagolhatjuk. Irányítsuk a szájüreg hátsó része felé és reméljük, hogy előbb nyeli le, mint hogy megérezné az ízét!

Szerencsére a gyógyszeripar is igyekszik kielégíteni azt az igényt, hogy a gyermekeknek szánt készítmények finomabbak legyenek, ezért nagyon sok olyan terméket állítanak elő, amelyek rághatóak, cukorka vagy rágó formájúak.

Ügyes trükk jégkrémmel, fagylalttal beadni a gyógyszereket. Mivel ezeknek nagyon karakteres az ízük, elnyomják a kemikáliák kellemetlen ízét, ráadásul melyik gyerek ne örvendezne egy kis fagyizásnak…?

Folyékony csokoládéba, mogyorókrémbe, juharszirupba vagy mézbe rejteni a gyógyszert szintén bevett szokás. A tablettákat érdemes szétzúzni – amelyiket lehetséges – és úgy beletenni valami édes, lehetőleg hideg termékbe.

A déli gyümölcsök, a barack, a magas cukortartalmú és lédús termések is tökéletesen betöltik azt a szerepet, amit a korábban felsoroltak, csak jóval egészségesebbek, izgalmasabbak, vitamin- és tápanyagtartalmuk is magas.

Jó néhány trükk van a segítségünkre abban, hogy hogyan vetessük be, adjuk be gyermekünknek a szükséges gyógyszert.
Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek