Top 10 súlyos betegség, amely vakcinával megelőzhető!

Már nem a középkorban élünk, amikor egy-egy súlyosabb betegségbe az ember menthetetlenül belehalt. Manapság a legkülönfélébb veszélyes kórokra lehet felvenni oltást. Lássuk, melyik az a 10 betegség, amelyre mindenképp érdemes!


Napjainkban a régen komoly járványokat okozott betegségekre már létezik védőoltás. A vakcina időben történő felvételével – amelyet legtöbbször babaként megkapnak a gyermekek – megelőzhetőek olyan kórok, amelyek kimenetele akár a halál is lehet. Miféle betegségek kialakulását kerülhetjük el ma már hatékonyan az oltás felvételével? Lássuk őket és azokat a hatásokat, amelyeket kifejtenek.

1.Kanyaró: különösen fertőző tüdőfertőzés
-Hogyan kapjuk el? A kanyaró vírusa a levegőbe kerül, amikor a fertőzött beteg köhög vagy tüsszög. Amihez hozzáért a páciens, azon a vírus több mint 2 órán át él, ezalatt bárki más is megfoghatja azt a dolgot. A legtöbb ember, aki nem immunis rá, 90 százalékban megkapja a kórt, ha a fertőzött személy közelébe kerül.
-Miért súlyos? A kanyaró tüdőgyulladást okozhat, agyduzzanatot és halált. A vakcina felfedezéséig évente 3-4 millió ember kapta meg a kórt csak Amerikában, 48 ezret kezeltek kórházban és 400-500-an bele is haltak a betegségbe.

2.Szamárköhögés (Pertussis)
A szamárköhögés tüdőfertőzés, amely megnehezíti a légzést, márcsak a súlyos köhögés miatt is.
-Hogyan kapjuk el?  A Pertussis baktériumot szintén belélegezhetjük, ha valaki a környezetünkben fertőzött és tüsszög, vagy köhög.
-Miért súlyos? Életveszélyes állapotot idézhet elő, különösen 1 éves kor alatti gyermekeknél. A szamárköhögés tüdőgyulladáshoz, görcsökhöz vezethet, lelassulhat vagy leállhat a légzés.

3.Influenza
Vírusos fertőzés, amely az orrot, tüdőt és a torkot érinti.
-Hogyan kapjuk el?  Ha valaki, aki megkapta az influenzát, köhög, tüsszög vagy csak beszél, a fertőző cseppek több méterre is terjedhetnek. Vagyis az emberek a levegővel fertőzik meg egymást, vagy azzal, hogy megérintenek valamit, amihez a beteg is hozzányúlt, s aztán saját orrukhoz, szájukhoz érnek.
-Miért súlyos? Influenzában csak az Egyesült Államokban 49 ezer ember hal meg évente. Maga a betegség az asztmát és a diabéteszt is súlyosbíthatja.

4.Polio
Vírusos betegség.
-Hogyan kapjuk el?  A polio vírus a belekben él. Megfertőződhetünk, ha érintkezünk a már beteg ember székletével.
-Miért súlyos? A legtöbb betegnek nincsenek tünetei, vagy influenzaszerűeket tapasztal néhány napon belül. Ám a polio agyfertőzéssel járhat, paralízissel és halállal. Egyike volt a 20. század leginkább rettegett és pusztító betegségeinek, ám jelentősen csökkent az esetek száma a vakcinák megjelenésével. A kór ugyanakkor még jelen van a világon.

5.Pneumococcus betegségek
Bakteriális betegség, amely számos kórtípust eredményezhet, beleértve a tüdőgyulladást, fül- és vérfertőzéseket, valamint az agyhártyagyulladást (meningitis), amely a gerincvelőt és az agyat is érinti.
-Hogyan kapjuk el?  A betegség átadható, ha kapcsolatba kerülünk a fertőzött ember váladékaival vagy nyálával.
-Miért súlyos?  A kór szövődményei súlyosak és halálosak lehetnek. Ahogyan a tüdőgyulladás, ez is különösen a 65 év feletti időseknél jelent halálos veszélyt. Amennyiben meningitis-t vagy vérfertőzést okoz, életveszélyes állapot áll elő.

6.Tetanusz
Bakteriális betegség, mely merevgörcsöt, légzési problémákat, izomgörcsöket, paralízist és halált okozhat.
-Hogyan kapjuk el?  A tetanuszt kiváltó baktérium a talajban, porban, trágyában található meg. Egy vágáson vagy seben át bejuthat a szervezetbe.
-Miért súlyos?  Az esetek 10-20 százaléka halálos és sokkal gyakrabban halnak bele azok, akik 60 év felettiek, illetve cukorbetegséggel küzdenek.

7.Agyhártyagyulladásos betegség
Bakteriális megbetegedés, mely agyhártyagyulladást eredményezhet, vagyis az agy és a gerincvelő megduzzadásával járó fertőzést. A vért is érintheti.
-Hogyan kapjuk el?  Olyan baktérium okozza, mely a fertőzött személy orra vagy torka hátsó részében él. Csókkal elkapható, vagy csupán azzal, hogy együtt élünk valakivel, aki fertőző. Tünetei a láz, mely igen hirtelen kezdődik, a fejfájás és a merev nyak. Amilyen gyorsan csak lehet, diagnózisra és kezelésre van szükség.
-Miért súlyos?  Az agyhártyagyulladásos betegséget csak Amerikában 1000-1200 ember kapja meg évente, s még az antibiotikumok ellenére is meghal 15 százalékuk.

8.Hepatitis B
Májbetegség, amelyet a Hepatitis B vírus okoz.
-Hogyan kapjuk el?  A vírus a beteg emberek vérében van, de más testnedveikben is megtalálható. A felnőttek többnyire a szex útján vagy tűk közös használatával kapják el. Egy terhes nő továbbadhatja azt a magzatának. A Hepatitis B 100-szor fertőzőbb, mint a HIV, a betegség, mely az AIDS-et okozza.
-Miért súlyos?  A kór májrákhoz vezethet és más, hosszútávú májbetegségekhez, amelyek halálosak lehetnek.

9.Mumpsz
Olyan vírus okozta betegség, mely duzzadt nyálmirigyekkel, lázzal, fejfájással és izomfájdalmakkal jár. A páciens fáradtnak érzi magát és étvágytalan.
-Hogyan kapjuk el?  A mumpszos ember köhögéssel és tüsszögéssel továbbadja a vírust, így a levegőből átjut másokra, akik belélegezhetik.
-Miért súlyos?  Hosszútávú egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a meningitis-t és a süketséget. Manapság elég ritka, köszönhetően az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) vakcinának. Ám előfordulhatnak kitörések, különösen azon emberek között, akik együtt élnek, például egy kollégiumban.

10.Hib (Haemophilus influenzae, B típus)
Bakteriális megbetegedés, amely a tüdőt érinti (tüdőgyulladás formában), az agyat vagy a gerincvelőt (meningitis), a vért, a csontokat és az ízületet.
-Hogyan kapjuk el?  Vannak emberek, akiknek a Hib baktérium az orrukban vagy torkukban él, de nem betegek. Ám köhögéssel vagy tüsszögéssel a baktérium a levegőbe kerül. A babák és a gyerekek főleg nagy veszélynek vannak kitéve, mivel immunrendszerük nem elég erős.
-Miért súlyos?  A Hib vakcina előtti időkben évente 20 ezer, 5 év alatti gyermek betegedett meg csak az Egyesült Államokban – és 3-6 százalékuk bele is halt a kórba.

Szerző:

Kapcsolódó cikkek