Természetes szülés után…

Nincs ezen mit szépíteni, természetes szülés után vérzünk, sebesedünk, feldagadunk. Ezt hallva minden nő felszisszen, pedig az igazság az, hogy az egész sokkal kevésbé rémes, mint ahogy azt bárki is képzelné. És a jó hír, hogy rengeteg olyan praktika van, amit magunk is alkalmazhatunk, hogy a gyógyulási folyamatot meggyorsítsuk.

Vérzés

A szülés utáni vérzés, vagy gyermekágyi folyás, nagyjából négy hétig tart. A második hét után gyengül. „Kicsit olyan, mint a menstruáció körülbelül öt napig. Ezután a színe fokozatosan vált pirosról barnára, majd rózsaszínesre„ – mondja Fehér Emese szülésznő. – Majd a folyás egyre gyengébbé válik, ki-kimaradozik. ”Erős vérzés esetén, vagy ha nem változik a színe, nem gyengül, esetleg a vér megalvadva távozik a szervezetünkből, feltétlenül forduljunk orvoshoz.”

Használjunk kifejezetten szülés utánra ajánlott betétet (semmiképp ne tampont, mert az fertőzést okozhat!), amit gyakran cseréljünk. Ha tehetjük, szerezzünk be pár eldobható alsóneműt, amit a szülés utáni első hetekben használjunk.

Duzzadás

A duzzadás körülbelül öt-hét nap alatt elmúlik, ha nem volt szakadás, varrás. Ha volt, akkor körülbelül egy hét-tíz nap, míg leapad. Egy meleg ülőfürdő mindig segít, és a homeopátiás módszerek is nagyon hasznosak tudnak lenni. „Az árnika a sebeket és a dagadást gyógyítja, az orbáncfű a diszkomfort-érzetünket csökkenti, a körömvirág a fertőzések ellen harcol” – fogalmaz Fehér Emese, szülésznő. A hideg is jót tehet: „Csomagoljunk egy kis zacskónyi mélyhűtött borsót tiszta konyharuhába, arra üljünk rá – ajánlja  – És soha ne felejtsünk el medencegyakorlatokat végezni! Segítségükkel a vér a sérült területre áramlik, így segíti a gyógyulást.

Szakadás  és varratok

Az első alkalommal szülő nők egyharmadánál fordul elő szakadás.A legjobb, ha pár csepp levendulaolajat cseppentünk a fürdővizünkbe. A levendula olaja antiszeptikus és nyugtató. Ugyanilyen jó hatással bír a teafaolaj, ami a fertőzések ellen harcol” – mondja a szülésznő. Ha varrataink is vannak, a szülés utáni első székelés kellemetlen lehet. „A varratok nem fognak szétszakadni, de ha nagyobb biztonságban érezzük magunkat úgy, szorítsunk egy betétet a varratokra, így támogatva a sebet. Az is segít, ha a vécén ülve picit előrehajolunk és dülöngélünk. Amiatt nem szabad aggódni, ha a szülés után pár napig nem tudunk elmenni vécére. Ez teljesen normális jelenség. Fontos, hogy ne erőltessünk semmit” – így szól Emese  tanácsa. A pisilés közben jelentkező csípő érzést kis meleg vízzel enyhíthetjük.

Aranyér

Aranyérrel nagy eséllyel fogunk találkozni a terhességünk alatt, vagy szülés után. Normális esetben az aranyér szülés után visszahúzódik, de ez akár hat hétig is eltarthat. Amennyiben nem múlna hat hét után sem, keressük fel a háziorvosunkat aranyérkenőcsért, valamint a körömvirágkrém tud nagyon áldásos lenni addig is.

Szexuális élet

Erre nincs szabály. A legtöbb nő hat hét után fizikailag teljesen felépül, de ha nem állunk készen, semmit nem kell elsietni. Azt se felejtsük el, hogy nem csak a behatolással járó szex lehet szex. Ölelkezzünk párunkkal, csókolgassuk, szeretgessük, kényeztessük egymást, hogy a fizikai és lelki kontaktust visszanyerjük. A síkosítók sokat segíthetnek a komfortérzetünk visszanyerésében. És természetesen mindig használjunk valamilyen fogamzásgátlót, nehogy előbb érkezzen a kistestvér, mint ahogy azt tervezzük!

Felkészülés a szülésre

A medencetáji- és hüvelyi izomzat a terhesség ideje alatt elernyedhet, ezzel szülés utáni komplikációkat okozva. Ilyen komplikáció például a vizeletcsöpögés. „Kérdezzük ki a védőnőnket ezen izomcsoportok erősítésére irányuló könnyű tornagyakorlatokról. Napi hatszor végezzük a gyakorlatokat. Ha összekötjük őket olyasmivel, amit gyakran csinálunk, például ivás, kézmosás, akkor biztosan nem feledkezünk meg a napi tornáról” – ajánlja a szülésznő.

A terhesség utolsó három hónapjában végezzünk gátmasszírozást (a szeméremtest és a végbélnyílás közti terület) napraforgó- vagy olívaolajjal. Így a terület rugalmasságát növeljük, ezáltal elkerülhetővé válik a szakadás szülés közben.

Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek