Téli séta a babával

Fontos az egészség, a jó közérzet, a nyugodt alvás de még megfelelő étvágy szempontjából is. Csak indokolt esetben hagyják ki!

Az évnek ezen időszaka nem éppen a kellemes séták ideje. Orvosi ajánlás alapján hazánkban -5 foknál hidegebb idő esetén javasolják, hogy ne vigyük ki a legkisebbeket, de elrettentő lehet a nyirkos, esős hideg idő is. Levegőzésre, egy kis kimozdulásra, változatosságra azonban szüksége van a kicsinek és az anyukának is, ezért ha csak lehet, 20-25 percet minden nap töltsünk a szabadban.

  1. Induljunk el még ebéd előtt, amikor a legmelegebb az idő, így jobban fog fogyni az ebéd és könnyebb lesz a délutáni elalvás is. Nem beszélve arról, hogy a túl korai sötétedés könnyen kedvünket szegheti.
  2. Mindig vigyen magával esővédőt, és természetesen meleg lábzsákot, melegítő huzatot, hogy a kicsit ne érje csapadék, metsző szél.
  3. Rossz idő esetén elegendő, ha néhány percet fedett terasz alatt, vagy erkélyen töltenek, esetleg csak az udvarig merészkednek akár úgy, hogy karjában viszi gyermekét. Fedezzék fel az ősz utolsó, legkitartóbb faleveleit vagy gyönyörködjenek a madarak vidám csivitelő táncában.
  4. Nem feltétlenül szerencsés, ha a napi bevásárlást is megpróbáljuk a sétával együtt letudni. A melegen beöltöztetett baba gyorsan leizzadhat, ha túl sokáig vagyunk fűtött helyen, ráadásul zárt térben könnyebben kap el valamilyen betegséget is.
  5. Próbáljon meg találni egy-két társat ezekhez a napi levegőzésekhez, együtt könnyebb elindulni, és persze egy kis beszélgetés, csevegés biztosan felmelegíti a hangulatot.
  6. Kiváló program lehet késő délután megnézni a kültéri díszkivilágítást, esetleg ellátogatni egy közeli karácsonyi vásárba, megnézni csillogó kirakatokat. A legtöbb baba szívesen nézegeti a fényes díszeket, a kirakatok színes, himbálózó dekorációit.

Mire kell figyelni a szülőnek?

-          A baba ruházata mindig alkalmazkodjon a kinti hőmérséklethez. A túlzott beöltöztetés sem hasznos, ezért ellenőrizze rendszeresen a kicsi tarkójánál, hogy nem izzadt-e le.

-          Innivalót minden alkalommal vigyen magával.

-          Indulás előtt mindig ellenőrizze a pelenkát, nem csúszott-e el, kényelmesen és jól áll-e a babán?

Akármennyire is védett körülményeket biztosít a babakocsi, sapka, sál és kesztyű feltétlenül szükséges, mert a bábák hőháztartása még nem tökéletes.

Levegőzésre, egy kis kimozdulásra, változatosságra azonban szüksége van a kicsinek és az anyukának is.
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek