Színek jelentése a gyermekrajzokon

Heti témánkat a gyermekek által használt színek elemzésével folytatjuk. Melyik szín mit jelent és baj-e ha sok feketét használ a gyerek?

A rajzolás önkifejezés, a gyermek számra egy eszköz arra, hogy kimutassa érzelmeit, kifejezze, mi foglalkoztatja, mi nyomja a lelkét, a rajzot elemző felnőtt számára pedig fontos üzenet, mondhatni egyfajta tükör a gyermek lelkéről, gondolatairól.

Mit nézzünk a gyermek rajzán?

 1. Színcsoport-választás
  Minél többféle színt használ a gyermek annál biztosabb, hogy erőteljes érzelmeket él meg. A határozott erős vonalvezetés, és az ehhez társuló gazdag, erőteljes színvilág erős személyiségre utal. Ezek a gyerekek sokszor akaratosak, határozottak, szeretnek a középpontban lenni, és élvezik ha rájuk irányul a figyelem.
  Ebből következik, hogy azok a gyerekek, akik halványabb színekkel dolgoznak, inkább a pasztellszíneket részesítik előnyben, visszafogottabbak, esetleg jobban jellemző rájuk a befelé fordulás. Nem szeretnek előtérbe kerülni, és rosszul viselik a hangoskodást, veszekedést, érzékenyebben reagálnak az erőszak bármilyen megnyilvánulására.
 2. Sötét vagy világos színek dominálnak?
  A vidám sokszínűség ösztönösen – és nagyon helyesen – a kiegyensúlyozottságot, lelki egyensúlyt, egészséges fejlődést sugározza számunkra. A túl sötétre vagy túl fehérre (üresre) sikerült alkotások pedig felhívják a figyelmünket arra, hogy valami nincs rendben.
  Természetesen a fekete szín dominanciája a legrémisztőbb. A fekete szín mindannyiunk számára a halált, a szomorúságot, a haragot, a veszteséget jelenti. A jelenség lehet átmeneti, hirtelen a semmiből megjelenő és hosszan elhúzódó is. Ha ilyet tapasztal gyermekénél  tudni kell, hogy történt valami (még ha mondjuk azt mi felnőttek nem is tartjuk nagy dolognak, például egy óvodai vita, érdeksérelem, igazságtalanság a gyerekek között ), nagy valószínűséggel haragszik valakire, de nem tudja másképpen kifejezni ezt az érzést. Ha átmeneti a dolog, elég ha engedi a gyermeknek „kiadni”magából, azaz ne szóljon rá ha feketével rajzol, hagyja, hogy magától záruljon le a folyamat. Amennyiben tartóssá válik, és a gyermek magatartása is rossz irányba változik forduljon vele szakemberhez.
  A túl sok a fehér, azaz, ha a kicsi fehér lapra fehérrel rajzol, vagy a papír egy jelentős részét üresen hagyja az bizonytalanságra, az ”ismeretlen” világgal szembeni távolságtartására, félelmére utalhat.

A színek jelentése:

Piros: gyengédebb formában a szeretetet, a szerelemet jelképezi. Érzelmi biztonságot, a kölcsönös szeretet boldog megélését mutatja. Azonban ha túl erőteljes, vad akkor indulatra, agresszióra, harciasságra, komoly küzdelemre utalhat.

Kék: a boldogság, a harmónia, a békesség, a hűség és ezekkel együtt az anyai szeretet színe.

Zöld: kiegyensúlyozottságra, egészséges önbizalomra, harmóniára utal. A zöld mutatja, hogy használója megfelelően fejlődik, elégedett, szüleivel való kapcsolata kiegyensúlyozott, harmonikus. Erőteljes használata azt mutatja, hogy a gyermek ragaszkodik a játékaihoz, fontos számára a „magántulajdon”, ezért nagy valószínűséggel rosszul viseli ha elveszik tőle, elveszíti vagy oda kell adnia valakinek akarata ellenére.

Barna: a föld színe, a családhoz való kapcsolatot, a kötődést, a bizalmat mutatja. A sok barna szín a szeretet iránti vágyra utal.

Sárga: a nap, a fény és a melegség színe. A sárga vidámságot, életkedvet, életszeretetet sugároz. A sárga az apa színe, ezért a gyermekrajzon az apával való kapcsolat fontosságáról, erősségéről árulkodik.

Rózsaszín: gyengédségre, elfogadásra vágyódást fejez ki. A sok rózsaszín némi bizonytalanságról, sebezhetőségről, lelki sérülékenységről árulkodik.

Lila: a várakozás, az öröm és az ünnep színe. Ugyanakkor magas intelligenciát, manipulációra való képességet, szélsőségesebb esetben zsarnokoskodó viselkedést jelenthet.

Felhasznált forrás: www.azirastukreben.hu

Heti témánk a gyermekrajzok mint a lélek tükrei. Mai cikkünkben a színek jelentésével foglalkozunk.
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek