Szabad-e hajat festeni terhesség idején?

Vannak nők, akiknek velük született hajszínüknél sokkal jobban áll egy később választott árnyalat. Jobban illik személyiségükhöz, kifejezőbb vele az arcuk. De folytathatják-e a hajfestést, ha terhesek?

Gyakran tapasztalhatjuk, hogy a kismamák elkezdik lenöveszteni a hajfestéket tincseikről, mielőtt teherbe esnek, vagy várandósság kezdetén elhagyják a hajfestést. 

Számos kismama hallhatta már azt a várandós nők körében keringő feltételezést, miszerint nem tanácsos terhesség alatt hajat festeni, ugyanis árthat a magzatnak. A festékanyag kemikáliái az anya bőrén keresztül felszívódva bejuthatnak a véráramba és így eljutnak a babához is.

Egyértelmű bizonyíték nincs arra, hogy a hajfestés károsítaná a magzatot. Egy néhány évvel ezelőtt, patkányok körében végzett kutatás arra enged következtetni, hogy ebben lehet némi igazság, ugyanis a vemhes patkányok bőre alá juttatott hajfesték következtében egyes utódok szürkehályoggal születtek és esetükben megnőtt bizonyos látással kapcsolatos problémák valószínűsége.

Hajápolással foglalkozó szakemberek, fodrászok ugyanakkor úgy gondolják, a mai modern festékek nem szívódnak fel a fejbőrön át, ezért a véráramba sem kerülhetnek, márpedig így nem károsíthatják a magzatot. Ha vannak is felszívódó káros anyagok, azoknak igen jelentéktelen a mennyisége, nem szabadna károsodást okozniuk.

 

Inkább arra érdemes ügyelni, hogy a festék illatát ne lélegezzük be, jól szellőző helyiségben történjen a hajfestés. A hajfestéskor keletkező gázok belélegzése ugyanis biztosan nem egészséges.

Mivel a bizonyítékok a hajfestés ártalmatlanságával kapcsolatosan nem egyértelműek, a kismamák jó része valóban lemond a hajfestésről a terhesség és a szoptatás idejére. Ám akad szép számmal olyan anyuka is, aki végig festette a haját várandósság alatt és a gyermeke teljesen egészségesen született.

Köztes megoldás lehet, ha az első trimeszterben a hajfestést hanyagoljuk, később pedig megbízhatóbb, növényi eredetű, természetes alapanyagú festéket választunk, esetleg csak néhány tincset melíroztatunk. De akit ez is nyugtalanít, az nyugodtan hagyja el a hajfestést a babavárás időszakában.
Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek